«Петрівка минає – половини літа немає»: які традиції, звичаї та прикмети на Петра і Павла

«Петрівка минає – половини літа немає»: які традиції, звичаї та прикмети на Петра і Павла

«Петрівка минає – половини літа немає»: які традиції, звичаї та прикмети на Петра і Павла

Петрівка минає – половини літа немає. Так в Україні говорять про одне з важливих свят у православному календарі – День апостолів Петра і Павла. Та не тільки християнські корені слід шукати в цій даті. 12 липня для українців – і вшанування двох святих, і початок жнив.

>

Православні християни святкують Петра і Павла 12 липня, католики – 29 червня. Начебто саме цього дня апостоли прийняли мученицьку смерть. Петра розіп'яли догори ногами, а Павлові відтяли голову. Такої кари вони зазнали за те, що ревно служили Всевишньому, пише «112 Україна»

Дату також пов'язують із перенесенням мощей апостолів, яке відбулося в Римі 29 червня 258 року.

У Католицькій церкві свято має найвищий статус торжества.

12 липня добігає кінця Петрів піст, який у 2018 році розпочався 4 червня. Святом Первоверховних апостолів Петра й Павла завершується цикл великих свят, що припадають на період літнього сонцестояння. До цього циклу входять також Зелені свята (Трійця) та Івана Купала. У них нерозривно поєдналися народні традиції та християнське віровчення.

Символіка свята

Перші згадки про свято датовано ще четвертим століттям. На честь двох апостолів за часів Костянтина Великого було збудовано перші храми. Окремі поселення згодом назвали на їхню честь – Петропавловка, Петропавловськ тощо.


Святкуючи цей день, православна церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла.

Образ першого символізує відречення від Господа, а потім щире покаяння. Образ другого – опір проповіді Господній, а потім увірування.

Водночас у народному календарі свято відоме як Петрів день (коротко «Петра») і знаменує повний розквіт природних сил, «маківку літа» та підготовку до сінокосу.

Традиції та звичаї

Українці завжди ретельно готувалися до цього свята: прибирали на подвір'ї, білили хати, вивішували вишиті рушники. Дівчата одягали на голови вінки з польових квітів, вплітали туди червоні маки. 

Зранку всі йшли до церкви. 

До цієї дати господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і 12 липня освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

Повернувшись додому, люди розговлялися мандриками – сирними бабками.

За переказом, Петро й Павло харчувалися ними, мандруючи світом. Примітно, що після 12 липня перестає кувати зозуля. Кажуть, що вона «вдавилася мандриком», який вкрала у св. Петра, і за це її покарав Бог. 

Оскільки св. Петра вважають покровителем пастухів (одна з рослин навіть дістала назву «Петрів батіг»), цього дня господарі виносили пастухам гостинці – мандрик та грудку масла. Після цього пастухи будували «петрівник» – невелику землянку чи загорожу, прикрашену зеленню, і разом обідали. Їли молочне, «щоб корови краще доїлися». У деяких регіонах України збиралися обідати гуртом господині. Потім вони рвали для корів трави з жовтим цвітом, «щоб жовте молоко було».

Раніше дівчата цього дня ворожили на своїх обранців.

Збирали 12 різних рослин, клали їх під подушку, закривши очі говорили: «Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивися».

Вважають, що цього дня необхідно вмиватися з трьох ключів, зустрічати схід сонця і щедро пригощати бідних.

Колись другий день після Петра і Павла теж відзначали. Свято називалося «на пів-Петра», або «Петрового батька». Цього дня різали трьох півників і варили борщ у трьох горнятах – «три борщі, бо св. Петро тричі відрікався від Христа».

У народі вважають, що апостолам треба молитися для зцілення від безумства та лихоманки. До святого Петра звертаються рибалки, а до Павла – підприємці.

Народні прикмети на 12 липня

Якщо свято випало на середу – рік гарним буде.

Якщо на Петра один дощ, врожай непоганий, два – добрий, а три – багатий.

Як іде на Петра дощ, то буде гнити картопля.

Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз.

Петрівки холодні – рік голодний.

Хто в ніч на Петра і Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде.

Якщо зозуля куватиме після 12 липня, то напророкує пізню зиму і нещастя. 

Чого не можна робити на Петра і Павла

Не варто їсти ягоди та фрукти, зібрані цьогоріч, інакше можна накликати біди і недуги, не одружитися. Якщо ж раптом ви не втрималися, то треба йти до храму і пригостити фруктами та ягодами жебраків або ж віднести їх на могили рідних.

Також цього дня закоханим заборонено вінчатися. Вважається, що нічим добрим це не закінчиться.

Польові роботи теж під забороною. Предки вірили, що саме 12 липня колосся наповнюється та набирається сили, тому потривожити його означає позбавити себе щедрого врожаю.

Останні новини