Які пандемії пережило людство до коронавірусу

Які пандемії пережило людство до коронавірусу

Які пандемії пережило людство до коронавірусу

  До коронавірусу людство пережило кілька пандемій, які вдалося успішно побороти.

Так, СНІД також є пандемією, яка триває вже понад 30 років і охопила всі країни світу.

Інша відома хвороба, яка набула масштабів пандемії і повторювалася вже кілька разів – чума. Вона косила людство мінімум 3 рази. У XIV столітті чума вбила понад 60 млн осіб – чверть всього населення планети.

>

На початку ХХ століття світ захопила пандемія іспанського грипу. Тоді загинули від 50 до 100 млн осіб. Наступна хвиля “іспанки” прийшла після Другої світової війни.

Примітно, що з часом пік хвороби згасав і пандемії зникали самі по собі. Як пояснив завідувач лабораторії імунології та молекулярної біології НМУ ім. Богомольця Дмитро Мальцев, вони проходили шляхом зараження великої кількості людей і формування імунної пам’яті.

Востаннє ВООЗ оголошувала пандемію в 2009 році під час поширення “свинячого грипу”, але таких масштабних заходів, як повне закриття кордонів, ще не було. У світі грип H1N1 забрав життя чверті мільйона осіб – це 0,01% населення планети. При тому, що від “свинячого грипу” на момент пандемії була терапія.

Пандемія – це надзвичайно сильна епідемія, що характеризується поширенням інфекційного захворювання на всій території країни, територію суміжних держав, а іноді і багатьох країн світу (зараз якраз такий випадок).


При досягненні масштабу пандемії захворювання має глобальний вплив, спалах супроводжується неконтрольованим поширенням збудника і численними смертями людей.

 

Останні новини