Ціни на лимони в Україні йдуть на рекорд. Справа не тільки в карантині

Ціни на лимони в Україні йдуть на рекорд. Справа не тільки в карантині

Ціни на лимони в Україні йдуть на рекорд. Справа не тільки в карантині

У порівнянні з минулим роком цитрусові подорожчали вже в 2-2,5 рази

В Україні після початку карантину вже помітно подорожчали лимони. Причиною зростання цін стали не тільки приписувані цьому цитрусовому противірусні властивості, а й обмеження поставок лимонів з Туреччини. Аналітики «Інфо-Шувар» вважають, що останній фактор може спровокувати ще одну хвилю зростання цін.

«Ціни на лимони в квітні можуть оновити рекорд через обмеження експорту з Туреччини. Станом на 31 березня на гуртовому ринку «Шувар» продавці пропонували турецькі лимони вже по 75-80 грн/кг, вартість іспанських лимонів становила 90-95 грн/кг», – повідомляють аналітики.

У порівнянні з минулим роком ціни зросли в 2-2,5 рази, і трейдери прогнозують їхнє подальше зростання. Україна щороку імпортує понад 50 тис. тонн лимонів, і з цього обсягу 35-40 тис. тонн – турецькі лимони.

«Крім підвищеного попиту ми бачимо зменшення пропозиції з боку Туреччини – головного постачальника лимонів в Україну. Це штовхає ціни вгору. У квітні на ринку очікується збільшення пропозиції аргентинського лимона, але напругу на ринку це не зніме, тому що частка Туреччини в цей період на ринку лимонів в Україні становить близько 40%», – пояснила голова департаменту аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

27 березня стало відомо про намір уряду Туреччини регулювати експорт лимонів, враховуючи низький урожай 2019 року і надмірний зовнішній попит. Обмеження може тривати по до серпня 2020 року.
Нагадаємо, Антимонопольний комітет відкрив справу через стрибок цін на маски в Києві.

Як повідомлялося, ціни на овочі та фрукти йдуть на рекорд. Фахівці пояснили подорожчання. 

>



 

Останні новини