Великдень вдома: як українці святкуватимуть в умовах карантину?

Великдень вдома: як українці святкуватимуть в умовах карантину?

Великдень вдома: як українці святкуватимуть в умовах карантину?

   Цьогоріч українці святкуватимуть Великдень у незвичайних умовах. Жорсткий карантин через коронавірус забороняє усі масові заходи і релігійні збори. Стосується обмеження і великодніх обрядів, які традиційно збирають у церквах багато людей. Аби убезпечити українців від епідемії, Президент Володимир Зеленський ініціював державний проєкт «Великдень вдома». Що пропонує глава держави і як реагують у церквах, дізнавались наші експерти.

>

Заходи безпеки і богослужіння онлайн

За прогнозами МОЗ, пік епідемії коронавірусу в Україні очікується саме на періодвеликодніх свят.Головний санітарний лікар Віктор Ляшко каже, щокількість хворих може різко зрости 14-15 квітня.

Згідно з календарем, християни західного обряду святкуватимуть Великдень вже 12 квітня, східного – 19 квітня. Зважаючи на загрозуздоров’ю українців, Всеукраїнська рада церков, до якої входить 16 найбільших конфесій, закликає вірянвідповідально поставитися до вимог карантину. Українців старшого віку, які перебувають у групі ризику, наполегливо просять залишатися вдома.

На Великдень храми не закриватимуть, але всередину пускатимуть не більше 10 людей. Щоб більше українців залишились вдома, богослужіння транслюватимуть наживо по телебаченню. Про це з главами церков домовився Президент Володимир Зеленський.

«Керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість прихожан. Усі очільники церков погоджуються з цим», – зазначив глава держави.


Українців, які все одно планують піти до церкви, чекатимуть додаткові заходи безпеки. Зокрема, Президент обговорив із керівниками обласних центрів можливість розміщення патрулів біля храмів. Вони слідкуватимуть за тим, щоб люди не збиралися разом.

Як і належить під час карантину, на Великдень будуть заборонені масові гуляння та пікніки, також не рекомендовано ходити у гості. Діятиме режим посиленого контролю за носінням масок.

Позиція церков

Попри загальні правила, велика відповідальність за безпеку українців під час великодніх свят покладається на місцеву владу і кожну церкву окремо.

«Священник має звернутися до своїх парафіян з проханням дотримуватися законодавства. Якщо десять чоловік зайшли в храм, то мають бути чергові храмові», – наполягає головуючий у Всеукраїнській раді церков Василь Райчинець.

Більшість церков розуміє свою відповідальність і вже зараз підготували рекомендації для своїх парафіян, а також внесли зміни у певні обряди. Так, Римо-католицька церква дозволила під час карантину голові сім’ї проводити благословення великодніх страв.

«Цього року винятково дозволено голові родини благословити великодні страви. Це, звичайно, виняткова справа. Ми пішли на це, щоб люди не були позбавлені цього знаку і для того, щоб дотриматися соціальної дистанції», – каже єпископ Київсько-Житомирський Віталій Кривицький.

В Українській греко-католицькій церкві закликаливірянзберігати соціальну дистанцію і виконувати приписи щодо санітарних норм.

«Дуже прошу вас поставитися з розумінням до того, що у Квітну неділю та на Великдень ми всі не зможемо бути разом у храмі. Ми єднатимемося в молитві через трансляцію. А тим, хто прийде, доведеться молитися надворі, на подвір'ї біля собору. До храму зможуть потрапити тільки священнослужителі і ті, які допомагають звершувати богослужіння», – пояснив глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав.

У Синоді Православної церкви України дали власні рекомендації для духівництва і мирян на Великдень,наголосивши, що підтримують карантинні заходи держави і проводитимуть богослужіння з дотриманням усіх норм. Розглядається варіант богослужіння на вулиці – із відповідною дистанцією для вірян.Оскільки храми закриті не будуть, поодинці можна буде прийти і благословити великодній кошик.Але в ПЦУ радять українцям краще долучитись до обряду через телетрансляцію.

«Молитви і богослужіння у ці дні мають відбутися, щоби, залишаючись вдома, наші вірні могли долучитися до них через трансляції, щоби відчули – попри важкі обставини сьогодення, величне свято прийшло до нас», – зауважив глава Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Православна церква Московського патріархату також обіцяє проводити богослужіння, відповідно до карантинних обмежень. Щоправда, головна святиня – Києво-Печерська Лавра – до 24 квітня буде закрита на карантин.

Українці не залишаться без свята

Українцям обіцяють, що,незважаючи на обмеження, держава і церква зроблять усе, щоб у кожного була можливість відзначити Великдень вдома. Більшість українських церков обіцяють своїм парафіянам можливістьдолучитись до великоднього таїнствау форматі онлайн-трансляції. За місяць карантину вже майже усі церкви налаштували онлайн-майданчики для богослужінь на Youtube або Facebook. Крім того, на Великдень церквам надаватимуть ефір національні і регіональні телеканали.

Водночас у Житомирі вигадали цікаве рішення. Міська влада домовилась із хлібзаводами про освячення пасок на виробництві. Таким чином, місцеві жителі зможуть уникнути необхідності йти до церкви і зможуть придбати освячені паски у торгових мережах. Таку ідею вже підтримали в ПЦУ.

«Це – нормальна практика, минулі роки церква напередодні свята освячувала паски, які потім відправляла на фронт», – розповідає архієпископ ПЦУ владика Євстратій.

У церквах кажуть, що особливі обставини вимагають переформатовувати  традиційні речі. Тож просять вірян про розуміння і закликають залишатися вдома.

 

Останні новини