Великдень вдома: як святкувати Воскресіння Христове в умовах карантину?

Великдень вдома: як святкувати Воскресіння Христове в умовах карантину?

Великдень вдома: як святкувати Воскресіння Христове в умовах карантину?

 В Україні розроблений державний проект «Великдень вдома», який дозволить відсвяткувати один з найбільших свят, що не ризикуючи власним здоров'ям і здоров'я оточуючих. Однак більшість жителів країни з працею можуть уявити собі Великдень без традиційного походу до церкви, святкової служби та освячення пасок. Як же нам пропонують відзначити найбільше християнське свято в умовах карантину?

>

Святкову службу транслюватимуть на вулицю

Великдень ми відзначаємо 19 квітня - зовсім скоро. У церквах дотримуються всі санітарно-гігієнічні норми: є медичні маски, розчини для дезінфекції рук, святинь, ікон. Проте священики просять парафіян з ознаками застуди не відвідувати храми і потурбуватися про здоров'я ближніх. В такому випадку можна по телефону попросити священика помолитися за хворого. Українська православна церква (МП) не забороняє парафіянам присутнім на урочистій службі, однак обмежує кількість людей, які перебувають одночасно в храмі, - згідно з нормами МОЗ. Але все ж, якщо ви вирішили прийти на службу, безпечніше брати участь в ній на вулиці, поруч з церквою, куди транслюватимуться (і вже транслюються) богослужіння. Головне - дотримуватися дистанції метр-півтора. У той же час віруючі зможуть в будь-який час причаститися і сповідатися.

Освятити продукти можна вдома

Синод Православної церкви України (ПЦУ) дозволив священикам проводити богослужіння в храмах без особистої присутності прихожан і закликав усіх приєднатися до молитви, «використовуючи можливості віддаленого зв'язку». Крім того, кожен може взяти участь в одночасній щоденній молитві, яка починається о 21.00. Продукти на Великдень можна освятити і вдома, окропив святою водою і прочитавши молитву «Отче наш», - адже освячення відбувається не тільки окропленням святою водою, а перш за все молитвою. Головне - брати участь в богослужінні і молитві, хоч і дистанційно. До речі, в Бердичеві, Новограді-Волинському та Житомирі паски освячують прямо на хлібозаводі, після чого упаковують і відправляють в торгову мережу. Що стосується поминальних днів, то тут також все буде залежати від ситуації. У деяких областях священики закликали прихожан утриматися від відвідувань кладовищ під час карантину. А поки що поминальні служби перенесені на суботу перед Трійцею - 6 червня.


Великодню сповідь продовжать на місяць

А Українська греко-католицька церква (УГКЦ) кожен день о 12.00 проводить молебень за хворих і про Боже милосердя для України і всього світу. Крім того, єпископам дозволили після завершення карантину на місяць продовжити час великодньої сповіді. Освячення пасок і великодніх страв буде проводитися на відкритому повітрі, при дотриманні віруючими достатньої відстані. Причому освячення заплановано так, щоб продукти безпечно встигли освятити всі бажаючі. Крім того, продукти можна освятити і вдома, окропив їх святою водою і беручи участь у спільній молитві за допомогою онлайн-трансляції. Всі богослужіння, передбачені церковним статутом під час Страсного тижня, транслюються в режимі реального часу, щоб все могли об'єднатися в молитві, навіть не будучи присутнім в церкві.

 

Останні новини