Паспорт разом з ІПН: в Україні запустили нову цифрову послугу

Паспорт разом з ІПН: в Україні запустили нову цифрову послугу

Паспорт разом з ІПН: в Україні запустили нову цифрову послугу

  Послуга ID-14 доступна для тих, хто вперше звертається за оформленням паспорта-картки

Українські підлітки зможуть одночасно оформити свій перший паспорт і ідентифікаційний номер платника податків (ІПН). Про впровадження такої послуги під назвою "ID-14" повідомило Міністерство цифрової трансформації України, яке раніше дозволило додавати на ID-карту електронний підпис.

>

"Запуск послуги ID-14 зменшує бюрократичне навантаження на громадян, мінімізуючи кількість візитів до держорганів. Відтепер діти при досягненні 14 років можуть одночасно отримати паспорт і номер платника податків, витративши до 15 хвилин часу на заповнення заяви", – йдеться в повідомленні.

Послуга є безкоштовною. Щоб нею скористатися, потрібно відвідати Центр обслуговування платників податків та подати заяву на отримання ІПН, а також звернутися до відділу Держміграційної служби щодо оформлення паспорта, або до "Паспортного сервісу", або до Центру надання адмінпослуг, який працює з такими питаннями.

З собою потрібно мати такі документи:
  • свідоцтво про народження;
  • довідка про реєстрацію місця проживання (при наявності);
  • документи, що засвідчують особу одного з батьків.

"Під час карантину послуга доступна за місцем звернення, а після його завершення – за місцем проживання", – попередили в міністерстві.


 

Крім того, в Мінцифри та Верховній Раді розробили пропозиції до зміни Податкового кодексу, які дозволять використовувати ID-картку з ІПН нарівні з документом, що офіційно підтверджує номер.

"Це дозволить ліквідувати використання довідки з номером платника податків, яка сьогодні є найпопулярнішою серед українців – оформлено понад 40 млн таких довідок", – пояснили у відомстві.

Нагадаємо, зараз кожен українець, у якого є ID-картка або біометричний закордонний паспорт, може завантажити на смартфон електронний аналог документа і не носити з собою паперове або пластикове посвідчення особи. Які ще державні послуги в "цифрі"

 

Останні новини