Новий світовий рейтинг університетів: Хто попереду і де Україна?

Новий світовий рейтинг університетів: Хто попереду і де Україна?

Новий світовий рейтинг університетів: Хто попереду і де Україна?

Британська компанія Quacquarelli Symonds випустила свіжий світовий рейтинг університетів за 2019 рік. 

Про це пише Петро Чернишов на своїй сторінці в Facebook.

>

Поки вірус, криза, МВФ пригнічують Україну наввипередки - життя не стоїть на місці.
У світі є тільки три шановані рейтинги університетів - і ось творці одного з них випустили свіженький за 2019 рік.

Називається Quacquarelli Symonds (QS) - це британська компанія, яка багато років поспіль займається рейтингуванням університетів з усіх предметів і по країнах і регіонах.
Всі, звичайно, стежать за змінами в топі списку - перша десятка і перша сотня.

Номер 1 вже 9 років поспіль MIT (Massachusets Institute of Technologies з Бостона). За ним йдуть StanfordHarvardCaltech (California Institute of Technology), OxfordETH Zurich (Швейцарський Технологічний Університет), CambridgeICL (Imperial College London - це там працює Neil Ferguson, який весь світ змусив піти у локдаун своїм жахливим прогнозом смертності від коронавірусу), Univercity of ChicagoUCL (University College London). У першій десятці змін практично немає.


Перша сотня - це найцікавіше. Це досить багато, щоб зрозуміти, які країни домінують, і вся сотня - ДУЖЕ престижна для студентів, щоб учитися, а для професорів - працювати.

Так от: у сотні 32 американських, 26 азіатських і 18 британських університетів. Головні зміни у сотні - падіння американських і європейських (які нижче першої десятки) і зростання азіатських. Вони дуже серйозно працюють над залученням найкращих професорів зі всього світу, готові брати і фінансувати найкращих студентів з Європи та Америки і, звичайно, потужно вкладаються у свої наукові лабораторії. Ну і звичайно, як і інші бізнеси з Азії - університети там суперконкурентні. Вони хочуть перемогти. Думаю, в наступному році один з них увійде в десятку (поки що два сінгапурських на 11-му і 13-му місцях і один із Китаю на 15-му).
Cornell Univercity (який мене дуже цікавить, оскільки його закінчив мій син) - на 18-му місці в світі.

А що ж у нас? Якщо коротко - то дуже сумно.

Перший в Україні Університет Тараса Шевченка. Він на 600-650 місці (починаючи з 200-го місця, творці рейтингу дають просто групи по 50 університетів, не даючи місць - оскільки різниця дуже мала). Якщо подивитися по предметах - то найкращі в ньому (в групі 150-200) Modern Languages. А ось з математики (що, звичайно, найважливіше у наш час розвитку сучасних технологій) заклад за п'ять років скотився з групи 300-400 до групи 400-450. Приблизно так само сильно скотився і з фізики і ще гірше з хімії.

Подивимося також групу університетів у регіоні Східна Європа ПЛЮС країни колишнього СРСР. Тут №1 МДУ, після нього йдуть університети Петербурга і Новосибірська і на 4-му місці, Університет Тарту (Естонія), а 5-те - Карлів Університет у Празі. На 6-му Ягеллонський у Кракові. Усього в першій двадцятці - 6 з Росії, 5 з Туреччини, по 3 з Чехії та Польщі. Наш лідер - на 29-му місці в регіоні. Виглядає як повна ганьба і показує роботу менеджменту. Хоча приємно, що за п'ять років Університет піднявся з 39-го на 29-те місце! Іноземних студентів в нього приблизно 4% - це дуже низький показник.

Ну і наступні університети з України в рейтингу - це КПІ (на 67 місці в регіоні) і Університет Каразіна з Харкова (на 68-му) і Львівська Політехніка (на 113-му) - це, я нагадую, місця в регіоні Сх. Європа+СРСР. Тому що їхні рейтинги у світі такі - що краще й не писати про них.

Коротше - пропоную припинити один одного втішати тим, що "А ось вища освіта у нас все одно хороша!" Вже давно обійшли нас Чехія, Польща, Туреччина - не кажучи, звісно, про Росію.

І ось скоро буде запропоновано нового міністра освіта, який повинен, по ідеї, цей стан змінювати на краще. Поки що вибір між двома основними кандидатами, кожен з яких помічений у плагіаті своєї дисертації.

Кажуть, що новий міністр повинен бути комфортний ректорам "провідних українських університетів"! Яким - тим хто довели свої університети до 650-850 місць у світі? Шкода - був хороший міністр, але всього лише півроку. Вона почала робити багато правильних речей - але недовго протрималася.

Мені здається, що поки в України взагалі немає грошей і можливостей серйозно реформувати науку (тому що бути вченим і працювати в Україні - нереально). Науки в Україні немає - це (IMHO звичайно) просто фейк. Так само як і Академія наук.

І ще - не можна фінансувати так багато вишів у країні - в результаті гроші просто розмазуються по всіх, і в результаті всі - дуже погані.

Ну і платити всім студентам стипендії - це теж якийсь спадок соціалізму.
Є багато й інших думок - але пора піти і випити келих доброго вина.

 

Останні новини