Українські аграрії можуть заробляти мільйони на вирощуванні обліпихи

Українські аграрії можуть заробляти мільйони на вирощуванні обліпихи

Українські аграрії можуть заробляти мільйони на вирощуванні обліпихи

Інвестувати в цей бізнес потрібно від $300 тисяч.

Натуральна продукція сьогодні все більше цінується на міжнародному ринку. Зростає попит на ягоди та лікарські рослини. Україна, яка має прекрасні умови для вирощування і того, і іншого, може зайняти провідні позиції по їх виробництву. Агрокультури, які зовсім недавно вважалися не такими цінними, сьогодні здатні приносити істотний дохід, інформує.

>

Як повідомляють експерти, до таких культур належить обліпиха, яка є ягодою і водночас лікарською рослиною. Вона використовується як у свіжому вигляді, так і служить сировиною для отримання обліпихової олії, різних настоянок і добавок в косметичні засоби. За останні 5 років світовий ринок обліпихи зріс на 40% і досяг $18 млрд. З них $1 млрд припадає на саму ягоду і $17 млрд - на продукти її переробки.

Навіть за заморожену опліпиху можна отримати високу експортну ціну, покриваючи всі витрати. Крім того, зростає попит серед споживачів на продукцію з меленої обліпихи (лимонади та соуси), що відкриває можливості для налагодження співпраці з закладами громадського харчування.

На гектарі насаджень поміщається близько 1500-1700 кущів обліпихи, кожен з яких вже в перші роки здатний давати 5-9 кг ягід. З віком урожай буде збільшуватися.

Розмір вкладень у створення обліпихового господарства залежить від його конфігурації. Якщо підприємство зосередиться тільки на виробництві свіжої ягоди, то буде потрібно $270-350 тис. Залежно від вартості техніки, площі складу та зарплати працівників. При додаванні обладнання для заморожування і зберігання ягід, грошей необхідно більше - $500-550 тис., але і підприємство буде отримувати додатковий дохід від продажу ягід у міжсезоння за підвищеними цінами.


При використанні всіх можливостей реалізації свіжих і заморожених ягід, щорічний дохід даного господарства зростатиме з $170 тис. у перший рік реалізації до $800 тис. при підвищенні віку кущів і їх вихід на максимальну продуктивність.

 

Останні новини