В Україні планується побудувати енергосховище на 200 МВт

В Україні планується побудувати енергосховище на 200 МВт

В Україні планується побудувати енергосховище на 200 МВт

«Укренерго» розглядає можливість реалізації пілотного проекту з будівництва енергетичного сховища на 200 МВт.

Завданням цього проекту є випробування методів балансування сонячних і вітрових електростанцій, кількість яких в ОЕС України стрімко зростає.

Зокрема, розглядається три варіанти будівництва енергетичного сховища. Перший – з розташуванням в одному місці, другий – в декількох місцях з поділом на 4-5 частин, третій – з децентралізованим розташуванням декількох десятків блоків з малою потужністю.

>

Останній варіант може передбачати розміщення сховища уздовж центральних автотранспортних магістралей (Київ-Львів-Держкордон, Київ-Харків, Київ-Дніпро, Київ-Одеса-держкордон) паралельно зі створенням мережі зарядних станцій для електромобілів.

Представники французької компанії RTE поінформували українську сторону про зацікавленість в проекті з будівництва енергосховища в Україні та своє бачення цієї співпраці. Також, були проаналізовані можливості для залучення французьких постачальників та інвесторів. Обговорювався перебіг досліджень, необхідних для прийняття остаточного рішення про форму участі RTE в проекті.

Сторони, також, обговорили перспективи залучення французьких фахівців до проведення додаткових розрахунків, необхідних для організації заходів з балансування великої кількості сонячних і вітрових електростанцій в ОЕС України, моделювання режимів роботи енергосистеми, розрахунків для будівництва нових балансують потужностей. Французька сторона запропонувала включити реалізацію цих досліджень в дорожню карту співпраці.


Разом з тим, «Укренерго» і RTE обговорили можливість створення нових спільних проектів з модернізації підстанцій, будівництва нової цифрової підстанції та обміну досвідом у підготовці та проведенні тренувань на роботах під високою напругою.

Сторони домовилися про доопрацювання до кінця 2018 роки проекту двостороннього Меморандуму про співпрацю між французьким державним підприємством RTЕ і ДП «НЕК» Укренерго «і створення дорожньої карти для його реалізації. 

 

Останні новини