Westinghouse готова будувати в Україні завод з виробництва ядерного палива

Westinghouse готова будувати в Україні завод з виробництва ядерного палива

Westinghouse готова будувати в Україні завод з виробництва ядерного палива

 Якщо уряд України або урядові структури приймуть рішення створювати власне виробництво ядерного палива Westinghouse готова передати на визначених умовах свою технологію.

Як стало відомо DT.UA з джерел в Міненерго, одна з провідних електротехнічних компаній США Westinghouse серйозно розглядає можливість будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україні, і в перспективі (орієнтовно років через п'ять) могла б перенести виробництво ядерного палива для ВВЕР-1000 в Україну, використавши свій вельми успішний досвід в Іспанії, де Westinghouse і тамтешня ENUSA реалізували аналогічний проект і тепер випускають паливо для Франції, Бельгії та Іспанії, пише оглядач відділу міжнародної політики Тетяна Силіна в своїй статті.

>

"Якщо наша країна збільшить частку Westinghouse на своєму ринку, якщо в Україні випускатиметься ЯП ще й для держав Східної та Центральної Європи, такий проект для американської компанії може бути цілком привабливий, бо наші сусіди, наприклад Чехія й Болгарія, нині серйозно задумалися про співпрацю з Westinghouse у забезпеченні паливом своїх атомних реакторів радянського дизайну, оскільки Стратегією енергетичної безпеки ЄС 2014 р. усім країнам Євросоюзу прописано мати другого постачальника ЯП. До речі, коли американці нарешті будуть готовими запустити виробництво палива і для реакторів ВВЕР-440, чому б не зробити це в Україні, на тому ж таки заводі?" - пише автор.


За словами джерел, також не можна виключати, що в Україні Westinghouse захоче відкрити лінію для виробництва палива "західного" зразка (чотиригранного на відміну від шестигранного, використовуваного в радянських ВВЕР)

"Але якщо уряд України або урядові структури заявлять про наміри й вирішать створювати власне виробництво ядерного палива, то Westinghouse готова передати на певних умовах свою технологію сюди. Зрозуміло, вона розгляне ступінь локалізації, що саме передаватиметься — повне виробництво ЯП (зворотна конверсія, виробництво паливної таблетки, паливної трубки, ТВЕЛів, складання з них касет) чи сюди перенесуть якісь частини виробництва. Ці питання ще треба вивчити", - зазначає Силіна.

Детальніше про угоди з російським "ТВЕЛом" і американською Westinghouse і про можливі наслідки для України читайте у статті Тетяни Силіної "Напіврозпад націнтересу" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Останні новини