Без дефіциту: які ціни на «молочку» чекають українців в 2019 році

Без дефіциту: які ціни на «молочку» чекають українців в 2019 році

Без дефіциту: які ціни на «молочку» чекають українців в 2019 році

 За словами фахівців, ринок молочних продуктів в Україні досить збалансований.

У 2019 му році варто очікувати незначного подорожчання "молочки" на рівні інфляції. Про це в коментарі сайту "Сегодня" заявив глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

>

"Подорожчання молочних продуктів буде відбуватися. Якщо ми з вами говоримо про інфляцію 7%, а насправді 9%, то молочні продукти подорожчають трохи більше – на 10%", – вважає Дорошенко.

Такої ж думки дотримується і економічний експерт Тарас Загородній.

"Ціни можуть вирости приблизно на 10%, але в цьому нічого дивного немає, бо ціни завжди коригуються відповідно до інфляцією. Це стосується внутрішнього ринку", – говорить експерт.

Крім того, на ціну на молочні продукти можуть впливати самі виробники.

"Фактор, який диктує ціну, – це недостатність молока на внутрішньому ринку. Його виробляють все менше. Ціну диктують переробники, які збирають молоко і роблять готову продукцію", – доповнює Дорошенко.

Також на ціни може вплинути масовий експорт і дефіцит молочних продуктів. Але це утопічна ситуація, так як ринок молочних продуктів в Україні досить збалансований.

"На зростання цін всередині країни може вплинути той фактор, якщо виробники будуть активно експортувати вершкове масло за кордон, то тоді може створитися дефіцит на внутрішньому ринку. І тоді ми можемо бачити зростання цін ближче до експортних показників. Але якщо вони будуть піднімати ціни всередині країни, то зросте імпорт з Білорусі, Польщі, які будуть завозити дешевшу продукцію для того, щоб продавати на внутрішньому ринку. У нас ринок досить збалансований. Якщо є дефіцит, у нас є кому заміщати", – продовжує Загородній.


Нагадаємо, в 2018 році особливих стрибків цін на продукти не було, а експерти відзначали, що спостерігається стандартна модель зростання цін без будь-яких надзвичайних ситуацій. Проте, за рік продукти харчування суттєво подорожчали.

21 січня Дорошенко повідомив, що найвищі ціни на соціальні продукти харчування – в Києві, а найнижчі – у Тернопільській області.

 

Останні новини