Експорт українського молока підскочив в 1,5 рази

Експорт українського молока підскочив в 1,5 рази

Експорт українського молока підскочив в 1,5 рази

Україна з початку року збільшила експорт молока і вершків на 157,5% - до близько п'яти млн доларів. Основними імпортерами продукції цієї групи були Лівія і Грузія.

Найбільший приріст за три місяці поточного року серед молочних продуктів показав експорт молока і вершків - на 157,5% в натуральному вираженні і на 126% в грошовому, повідомила прес-служба Асоціації виробників молока.

>

Так, за звітний період на зовнішні ринки було поставлено 7,4 тис. тонн цього продукту на загальну суму 4,9 млн дол. При цьому основними імпортерами продукції цієї групи були Лівія з часткою в загальній структурі експорту 32,9% і Грузія - 14,9%.

 

При цьому в Асоціації повідомляють, що Україна отримала від торгових операцій з молочними продуктами на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року - 53,9 млн дол. Це пояснюється просіданням торгівлі за всіма основними торговельними групами - маслом, сухим молоком, сирами і сирними продуктами.

Зокрема, за звітний період продажу на зовнішній ринок сухого молока і згущеного молока, в порівнянні з першим кварталом минулого року, знизилися на 22,9% в натуральному вираженні - до 5,9 тис. тонн, а в грошовому - на 13,6% і склали 11,3 млн дол. При цьому основними імпортерами цієї групи продукції були Ізраїль (13%), Вірменія (10%) і Грузія (7,6%).

Також прес-служба повідомила, що експорт молочної сироватки з України в січні-березні цього року збільшився в порівнянні з січнем-березнем минулого року на 27,2% в натуральному вираженні - до 8 тис. тонн і на 43% в грошовому - до 5,9 млн дол.


 

Експерти зазначили, що найбільше продукції цієї групи за звітний період закуповували Китай (43%), Малайзія (11%) і Філіппіни (8,4%). Водночас експорт масла в січні-березні 2019 року, за даними асоціації, скоротився на 35% в натуральному вираженні - до 5,9 тис. тонн на загальну суму 23,8 млн дол., що на 38,4% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

"І все ж експорт масла залишається основною валютоутворювальною категорією. Низхідна динаміка пояснюється несприятливою ціновою кон'юнктурою на світовій арені і конкуренцією з боку більш якісного європейського продукту", - наголосили в прес-службі.

Також в асоціації зазначили, що на сьогоднішній день африканські країни вийшли з трійки найбільших імпортерів української олії, при цьому лідерами із закупівель продукції цієї групи в січні-березні 2019 року стали Нідерланди з часткою 12% в загальній структурі експорту, Грузія (10,2% ) і Молдова (9,8%).

Нагадаємо, в Україні стало більше підроблених молочних продуктів. Факти продажу підроблених молочних продуктів вже зафіксовані в низці областей, останній випадок - в Миколаївській області.

 

Останні новини