В Україні запропонували податкові зміни для фермерів

В Україні запропонували податкові зміни для фермерів

В Україні запропонували податкові зміни для фермерів

В Україні потрібно змінити ставку ПДВ для виробників сільгосппродукції, вважає фахівець.

Міністерство аграрної політики і продовольства України пропонує вивести фермерські господарства в окрему групу оподаткування. Про це, як повідомило "Дело", в ході комітетських слухань заявив заступник міністра аграрної політики і продовольства Віктор Шеремета. Ініціативу сайту "Сьогодні" прокоментував виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, порівнявши податкове навантаження на сільгоспвиробників в Україні та в Європейському Союзі (ЄС).

>

"В Європі на сьогодні існує багато способів для підтримки сільського господарства ... ПДВ у нас 20% – не залежно від того, яку продукцію виготовляють. А в Європі ситуація в корені інша. ПДВ там для сільськогосподарських товаровиробників від 5 до 7%, при цьому для інших – 20%", – зазначив експерт.

При цьому, підкреслив Пендзин, європейські уряди контролюють ціни на продукти.

"Європейці пильно стежать за цінами на сільськогосподарську продукцію. Це ми відпустили ціни і зняли держрегулювання на соціально значущі продукти харчування. В Європі все залишається. Вони вводять контроль від виробника до столу і контролюють кожну другу націнку, щоб ціна була не високою", – сказав Пендзин.


На його думку, завдяки цьому європейська сім'я витрачає на їжу від 12 до 18% свого доходу, а українська 50%.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 6527 про сільськогосподарську кооперацію, яким усуваються обмеження і пропонуються додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів.

Раніше експерт в коментарі "Сьогодні" наголошувала на необхідності створення умов для переробки молока самими фермерами, як це роблять аграрії в США і ЄС на кооперативних заводах.

 

Останні новини