США хочуть завадити Китаю купити Мотор Січ

США хочуть завадити Китаю купити Мотор Січ

США хочуть завадити Китаю купити Мотор Січ

Помічник президента США з нацбезпеки Джон Болтон намагається завадити покупці Китаєм українського підприємства Мотор Січ.

Покупка підприємства може дати Пекіну важливі оборонні технології. пише американське видання Wall Street Journal

>

Мотор Січ виробляє авіаційні двигуни і газотурбінні установки.

За даними видання, співробітники американської Ради національної безпеки і посольства в Києві працюють над організацією зустрічі Болтона з керівником підприємства.

"Ми збираємося поговорити з українцями про амбіції Китаю і про те, що ми думаємо з приводу того, що замишляє Китай", — сказав один з чиновників. - "Це все є частиною стратегії національної безпеки та національно-оборонної стратегії. Це стратегічна конкуренція з Китаєм."

Видання зазначає - угода про "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення своєї військової спроможності.

За даними американських урядовців та авіаційних служб приватного сектору, китайці особливо хочуть виробляти важкі авіадвигуни. "Ми раз за разом утримаємо китайців від оволодіння цією технологією", - зазначає інших чиновник адміністрації президента США.

Придбання "Мотор Січ" сприятиме нарощуванню військових сил Китаю, що Вашингтон намагався затримати через введення ембарго на продаж товарів військового призначення.


Видання зазначає, що розглядається питання продажу українського підприємства групі компаній, серед яких Beijing Skyrizon Aviation.

Китайські компанії Skyrizon і Xinwei Group при укладанні угоди щодо купівлі понад 50% акцій ПАТ Мотор Січ візьмуть на себе ряд соціальних і виробничих зобов'язань. Також в разі отримання дозволу на покупку понад 50% акцій Мотор Січ ці китайські компанії заплатять до держбюджету $100 млн.

 

Останні новини