Запуск ринку землі ще більше зміцнить гривню

Запуск ринку землі ще більше зміцнить гривню

Запуск ринку землі ще більше зміцнить гривню

Вільний продаж земель сільськогосподарського призначення може привести до припливу іноземної валюти в Україну.

>

«Якщо новий парламент почне активно проводити судову реформу, реформу силових структур, відкриє ринок землі, ми зможемо цей тренд продовжити. І зайдуть вже прямі інвестори, які зможуть інвестувати безпосередньо в економіку. І це в довгостроковій перспективі добре, як для розвитку економіки, так і зміцнення гривні», – заявила начальник управління казначейства Банку Форвард Наталя Шишацька.

Ймовірність такого сценарію поки висока. «Зараз унікальний шанс. Ми бачимо настрої інвесторів, ми бачимо, що політичний сезон у нас минув. Очікування інвесторів від нової влади позитивні, якщо зараз будуть зроблені радикальні кроки в бік реформування, той самий ринок землі, або ті ж закони у фінансовій сфері. Якщо буде подано чіткий сигнал, що ті ризики, які можуть впливати на курс гривні восени, ми зможемо мінімізувати, то наступний рік буде роком відчутного зростання», – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.

В Україні з 2002 року діє мораторій на продаж землі сільгосппризначення. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила мораторій на рік. На початку серпня президент Володимир Зеленський пообіцяв провести в 2019 році земельну реформу, що дозволить відкрити ринок землі ву 2020-му.


У разі вільного продажу землі можливе істотне зміцнення курсу гривні. «Є варіант ревальвації до 20 грн/$, наприклад, за умови швидкого відкриття ринку землі за гривню, а це абсолютно недооцінений зараз ринок. Якщо можна буде купувати її тільки за гривню, то весь відкладений попит прийде, і буде мінятися валюта на гривню. Тоді НБУ доведеться серйозно боротися з ревальвацією», – говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

Останні новини