В Україні ліквідують тисячу держпідприємств: Кабмін визначив мету

В Україні ліквідують тисячу держпідприємств: Кабмін визначив мету

В Україні ліквідують тисячу держпідприємств: Кабмін визначив мету

Приватизація торкнеться ще сотень державних компаній/

В Україні протягом найближчих п'яти років планують приватизувати сотні держпідприємств і ліквідувати понад тисячу. А для управління стратегічними держпідприємствами – створити Фонд національного добробуту. Про це йдеться в опублікованій на сайті Кабміну Програмі діяльності уряду, яку проаналізував сайт "Сегодня".

>

"Ми будемо сприяти розвитку приватного сектора, який більш продуктивний і ефективний, ніж державний. Для цього ми проведемо приватизацію, яка дозволить передати сотні суб'єктів господарювання державного сектора ефективним власникам, які створять нові робочі місця і ліквідують корупцію. Це дозволить міністерствам зосередитися на формуванні політики, а не на управлінні власністю. Понад тисячу неефективних підприємств будуть ліквідовані – держава більше не буде витрачати кошти платників податків на підтримку неефективних збиткових підприємств", – йдеться в документі.

Також уряд зібрався скоротити частку держави в банківській системі до 20%. Зараз держбанки займають більше половини ринку.

 

Нагадаємо, 13 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1054-1, яким пропонується скасувати перелік підприємств, що не підлягають приватизації.


При цьому президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів передати не менше 500 підприємств в Фонд державного майна до 1 грудня 2019 року. Ці об'єкти будуть призначені для продажу через електронну систему торгів "Prozorro.Продажі" в рамках малої приватизації.

Президент також закликав почати підготовку великих державних компаній до приватизації і залучення інвестиційних радників до 1 грудня 2019 року. Перший конкурс для таких радників повинен бути проведений пізніше 1 квітня 2020 року. Більш докладно про приватизацію великих підприємств читайте в статті "Новий старт масової приватизації в Україні: що продаватимуть і наскільки успішно".

 

Останні новини