Головні подіі за жовтень

Головні подіі за жовтень

Головні подіі за жовтень
Дискусія про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель, скасування трудових книжок, успіхи малої приватизації і головні меседжі з прес-марафону президента Зеленського  – найважливіші теми від Центру громадського моніторингу та контролю у жовтні.
Діалог про землю: чи почує держава селян і фермерів?
Уже кілька років в Україні точаться розмови про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Економісти наводять приклад європейських країн, малюючи перспективне майбутнє, а фермери і селяни, навпаки, побоюються земельної реформи. Намагаючись поставити крапку в цій тривалій історії, президент Володимир Зеленський ініціював національну дискусію про ринок землі. Як відкрити ринок, щоб захистити інтереси всіх учасників та отримати економічну вигоду? 
Трудові книжки йдуть в історію: що буде натомість?
Український уряд за 6-9 місяців планує перевести всі документи, що стосуються кадрових питань, в електронний формат. 9 жовтня міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет анонсував законопроект, який скасує трудові книжки. Увесь обіг, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень, звільнень, – переведуть у цифру. Чи просто відмовитись від паперу і які переваги має цифра, дізнавались наші експерти.
Про головне: 6 меседжів із прес-марафону президента Зеленського
Президент Володимир Зеленський влаштував безпрецедентний в історії України прес-марафон. Впродовж 14 годин він відповідав на численні питання журналістів зі всієї країни – про тарифи, передвиборчі обіцянки, закінчення війни і безліч інших тем. З-поміж більш ніж 300 питань ми обрали найголовніші меседжі, які почули від президента.
Доля освітньої реформи: чого чекати від нового міністерства?
Минуло трохи більше місяця, як міністерство освіти отримало нову очільницю. Нею стала одна з наймолодших членів уряду – 29-річна Ганна Новосад. За цей час міністерка встигла призначити заступників, які відповідатимуть за ключові напрямки роботи, і презентувати план дій. Чи продовжуватиме МОН реформу нової української школи і чи чекати вчителям підвищення зарплат, обіцяного попереднім урядом?
«Перезавантаження влади». Що зміниться для українських держслужбовців?
23 вересня Президент Володимир Зеленський підписав закон №1066 із промовистою назвою «щодо перезавантаження влади». Документ вносить зміни до законів «Про державну службу», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про Кабінет міністрів України». Передусім зміни торкнуться роботи державних службовців, спростивши їхнє працевлаштування та звільнення. Чи стануть державні органи ефективнішими, дізнавались наші експерти.
Від держави до приватних рук. Як рухається приватизація?
Наступного року уряд планує залучити 5 млрд грн від приватизації держпідприємств. Наразі Мінекономіки готує майже 800 компаній до продажу на аукціоні. Серед них є як  заводи, так і маленькі виробничі цехи, недобудови, колишні кав’ярні тощо. Що таке мала і велика приватизації та чому держава розпродує свої активи?
Останній шанс для єврономерів: які зміни готує уряд?
Кабінет міністрів відклав застосування штрафів за нерозмитнені авто на єврономерах до 1 січня 2020 року. Відповідна постанова опублікована на сайті уряду. Які можливості і проблеми несе таке відтермінування і чого чекати у новому році, розбиралися наші експерти.
Верифікація держвиплат: кому слід боятися?
У жовтні парламент ухвалив закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». І отримувачі субсидій та пільг одразу захвилювались. Чи не хоче влада таким чином позбавити їх фінансової підтримки? Дізналися, кого стосується закон і як він діятиме.
Легалізація видобутку бурштину: нові ліцензії та штрафи
Легальний видобуток бурштину в Україні може стати реальністю. 29 вересня уряд затвердив пакет законопроектів «для упорядкування діяльності з видобутку бурштину». Зміни передбачають спрощення процедури отримання дозволів на видобуток і запровадження прозорих аукціонів продажів. Водночас за порушення закону планують запровадити кримінальну відповідальність. Більше деталей дізнавались наші експерти.
Останні новини