Ринок землі: порахували вартість 1 га

Ринок землі: порахували вартість 1 га

Ринок землі: порахували вартість 1 га

Якщо в Україні відкриють ринок землі, 1 га, за попередніми прогнозами, коштуватиме близько $2 тис.

"Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько 2 тисяч доларів за гектар по країні. Залежно від області - наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевше, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці - дорожче, оскільки там краща земля і більша конкуренція", - заявив радник прем'єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак, пише Уніан.

>

За його словами, ціна за гектар $1,9 тис. можлива, якщо землю дозволять купувати іноземцям і введуть обмеження на кількість гектарів в одні руки.

"На наступних етапах впровадження ринку землі ціна за гектар прямо залежатиме від кредитних ставок в Україні. Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде 200 доларів, множите на 20 - і земля коштуватиме 4 тисячі доларів. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка", - пояснив він.

Додав, що ціна для фізосіб, юросіб та іноземців значно не відрізнятиметься. Залежатиме від нюансів оподаткування для кожної категорії.

"Не продавайте землю одразу після запуску ринку. Вона тільки дорожчатиме. Орендна плата також зросте", - сказав Мушак.


25 вересня Кабінет міністрів затвердив законопроект про ринок землі та передав його на розгляд до парламенту. У разі ухвалення документу Верховною Радою в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020-го.

 

Останні новини