У Росії говорять, що зробили Україні «цікаву пропозицію» щодо боргу на 3 млрд дол.

У Росії говорять, що зробили Україні «цікаву пропозицію» щодо боргу на 3 млрд дол.

У Росії говорять, що зробили Україні «цікаву пропозицію» щодо боргу на 3 млрд дол.

Росія зробила Україні «цікаву пропозицію» щодо боргу на 3 млрд дол. Про це заявив журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов, пише РИА Новости.

«Відбулися зустрічі на теренах "двадцятки" [на саміті в Туреччині, - ред.], у тому числі і з керівництвом МВФ, пані Лагард. РФ зробила пропозицію про порядок оплати Україною російського боргу в сумі 3 мільярдів доларів, погашення якого має відбутися в грудні поточного року.

>

"Ми зробили пропозицію нашим кредиторам, нашим боржникам з боку України і МВФ, я переговорив з низкою європейських колег, ми вважаємо, що ця пропозиція, яка зроблена Росією, - я зараз не буду розкривати її деталі, - на наш погляд, вона буде цікава і може бути покладена в основу для врегулювання боргової проблеми", - констатував російський міністр.

За його словами, Росія проведе переговори з МВФ та його основними акціонерами.

«Я думаю, що спочатку ми проведемо зустріч або переговори і отримаємо реакцію з боку Міжнародного валютного фонду, а також з нашими ключовими колегами - акціонерами МВФ, і одночасно готові вести переговори і з українською стороною.

З міністром фінансів України ми поки не планували зустріч Ми вважаємо, що після останніх наших пропозицій така зустріч може відбутися, якщо наші колеги вважатимуть можливим реалізацію наших новацій», - констатував А. Силуанов.


Як раніше повідомлялося, після саміту G-20, мають відбутися переговори між міністром фінансів України Наталією Яресько та главою російського Мінфіну Антоном Силуановим.

Представники офіційного Києва неодноразово наголошували, що Україна не може запропонувати Росії кращі умови реструктуризації боргу, аніж ті, на яких уже був реструктуризований борг на 15 млрд дол. перед іншими кредиторами. Це передбачено в т.ч. угодою з ними, а значить є юридично зобов’язуючою позицією для України.

Раніше Москва категорично відкидала можливість реструктуризації боргу. Нинішнє ж пом’якнення її позиції зумовлене тим, що Захід підтримав офіційний Київ, завдяки чому буде проведена реформа кредитної політики МВФ. Вона дозволить Фонду надавати позики і тим державам, які допустили дефолт по суверенному боргу.

Тобто якщо Росія не погодиться на реструктуризацію боргу на 3 млрд дол., а Україна його в грудні не виплатить, МВФ матиме змогу продовжувати кредитувати офіційний Київ (в разі виконання владою програми співпраці).

Російська ж влада розраховувала раніше на те, що ймовірна невиплата боргу призведе до блокування кредитної підтримки МВФ для України.

Слід наголосили, що офіційний Київ вважає 3-мільярдний борг комерційним, тобто приватним, оскільки відповідна позика надавалася Росією через механізм випуску євробондів (тобто фактично через публічний ринок запозичень).

Чільні представники уряду України підкреслювали, що якщо Росія не піде на реструктуризацію боргу, свою позицію офіційний Київ буде відстоювати в судах.

Останні новини