Чотири основні зміни умов ведення бізнесу у Великій Британії

Чотири основні зміни умов ведення бізнесу у Великій Британії

Чотири основні зміни умов ведення бізнесу у Великій Британії

Що нового у британській юрисдикції і як влада цієї країни бореться за прозорість та чистоту капіталу

Донедавна захист права власності на свій бізнес гарантувала британська юрисдикція, перевагами якої користувалися підприємці. Вони контролювали свої активи за допомогою фірми, зареєстрованої на Туманному Альбіоні. Однак Акт про малий бізнес, підприємства та працевлаштування, ухвалений 26 березня, суттєво змінює систему координат для умов ведення бізнесу у Великій Британії. Його основні положення набирають чинності з 2016 року і спрямовані на забезпечення прозорості компаній.

>

Основні зміни у правилах, які вже відбулися і ще очікуються, та їхні наслідки для ведення бізнесу проаналізував радник АТ «Спенсер і Кауфманн» Микола Ліхачов.

1. Уже з травня 2015 року британські компанії не мають права випускати акції «на пред'явника», де фактичного акціонера не вказано і ним є особа, у розпорядженні якої перебувають акції. Це унеможливлює приховування особистості акціонера. Ті ж компанії, які мають такі акції, зобов'язані до січня 2016 року конвертувати їх у статутний капітал.

2. Починаючи з жовтня 2015 року, директорами компаній у Великій Британії не можуть бути корпоративні особи (раніше була досить поширена практика, коли директорами значилися інші компанії). Виходячи з цієї вимоги, компаніям доведеться змінювати директорів-юросіб на фізичних осіб.

3. Реєстр компаній Великої Британії дістає право в односторонньому порядку змінити юридичну адресу фірми, якщо на можливість використовувати таку адресу хтось подав скаргу. У цьому разі компанія може подати докази того, що використовувана юридична адреса правомірно є її офіційною адресою. Інакше адресою компанії може бути визнано місце проживання директора. А це, у свою чергу, створює серйозні проблеми в тих випадках, коли керівником числиться нерезидент.


4. Із січня 2016 року вводять новий публічний Реєстр осіб зі значним контролем. До нього потраплять дані про осіб, які:

  • прямо чи опосередковано володіють більш як 25% номінального статутного капіталу;
  • прямо чи опосередковано контролюють понад 25% голосів на загальних зборах акціонерів компанії;
  • прямо чи опосередковано мають контроль над призначенням та зняттям із посад більшої частини ради директорів компанії;
  • мають (або можуть мати) значний контроль чи вплив на компанію;
  • мають (або можуть мати) значний контроль чи вплив на траст або особу, яка не є юридичною особою, у разі якщо такий траст чи інша особа, яка не є юрособою, має значний контроль хоча б щодо однієї з перерахованих вище умов.

Розвиваючи цей Акт, уряд Великої Британії розпорядився розробити докладні інструкції з тлумаченням того, яку особу можна вважати такою, «що має значний контроль над компанією». Ці інструкції мають оприлюднити вже найближчим часом.

Варто також зазначити, що цей Реєстр буде розміщено у відкритому доступі на сайті урядового органу Companies House. Підготувати дані для ведення Реєстру компанії зобов'язані до квітня 2016 року, а в червні – подати повну інформацію в Companies House.

За порушення норми про розкриття таких даних у Реєстрі передбачено штрафи і навіть тюремне ув'язнення уповноважених осіб компанії.

Виходячи з цього, розумним видається не відтягувати момент виконання вимог Акту до останнього моменту. Розплата за легковажність може виявитися занадто великою. Тим більше, як показує практика, із будь-якої важкої ситуації завжди можна знайти цілком прийнятний вихід.

 

Останні новини