Жахливі звички бідних, яким батьки вчать дітей

Жахливі звички бідних, яким батьки вчать дітей

Жахливі звички бідних, яким  батьки вчать дітей

Наші діти не стануть багатими, і ми самі в цьому винні - бо ростимо їх фінансово безграмотними і нав'язуємо незрозумілі стереотипи про багатство.
Ми хочемо багато грошей. Якщо не раптово розбагатіти, то багато заробляти і багатіти поступово. Але ніхто з молодого покоління не вчився фінансової грамоті. Такий парадокс виявив американський фінансист і публіцист Томас Корлі під час своїх подорожей по світу.
Він родом із сім'ї мільйонерів, яка розорилася за одну ніч. Томас вивчає звички багатих і бідних людей, пише з цього приводу книги і виступає на телебаченні.

>


Люди не знають, як стати багатими

Томас зрозумів, що ні батьки, ні школа не вчать молодь навичкам, якими володіють багаті. Тому люди живуть "від зарплати до зарплати". Це справедливо і в Україні, і в рідній автору Америці.
У суспільстві існує стереотип, що багатим бути погано. Нібито багатство - синонім корупції, жадібності і політики. Хоча чесно стати багатим можна. Нехай не мільйонером, але забезпеченою людиною.
Батьки, зрозумійте: ви даєте дітям основи майбутніх знань, і фінансова грамотність і відповідальність – це те, що діти повинні знати. Томас Корлі за 5 років досліджень визначив 15 звичок, які разюче відрізняють людей з різним рівнем достатку.

Різні звички багатих і бідних

   - 72% багатих знають свої кредитний рейтинг і кредитну історію. Серед бідних таких всього 5%.
   - 6% багатих грають в лотерею. Зате 77% бідних купують лотерейні квитки.
   - У 80% багатих кілька цілей в житті. Тільки 12% бідних ставлять перед собою кілька цілей, у решти - одна.
   - 62% багатих щодня чистять зуби зубною ниткою. Так само добре стежать за зубами 16% бідних.
   - У 21% багатих людей є зайва вага (14 кг і більше). При цьому серед бідних ожирінням страждають 66% людей. Цей і попередній пункт важливі тому, що дешевше стежити за своїм здоров'ям, ніж потім лікуватися.
   - 63% багатих проводять в інтернеті менше години в день (в розважальних цілях, а не в робочих). Таку звичку мають тільки 26% бідних.
   - 83% багатіїв беруть участь у зустрічах випускників своїх дітей. І тільки 13% бідних роблять те ж саме, іншим це не цікаво.
   - У 29% багатих батьків діти отримали нагороди за гарне навчання. У бідних сім'ях таких 4%.
   - 63% багатих людей слухають аудіокниги по дорозі на роботу. А бідні не дуже полюбляють аудіокниги - тільки 5% слухають їх у транспорті.
   - 67% багатих дивляться телевізор менше години на день. Бідні більше люблять ТБ - 95% дивляться його більше години.
   - Ставлення до реаліті-шоу у людей різного достатку теж різне: їх дивляться 9% багатих і 78% бідних.
   - 73% багатих знають про принцип 20/80. Звучить він так: 20% зусиль дають 80% результату, а інші 80% зусиль - лише 20% результату. Серед бідних про нього чули 5%. Не треба цей принцип розуміти буквально і застосовувати у всьому, але в загальних рисах його можна використовувати в тайм-менеджменті і для саморозвитку.
   - 79% багатих витрачають 5 годин в місяць на те, щоб підтримувати корисні зв'язки. І тільки 16% бідних вважають, що це важливо.
   - Багаті розуміють: їхні гроші - результат їх наполегливої роботи. Тільки 8% багатих вірять, що можна отримати великі статки завдяки везінню. Бідні ж у цьому плані оптимісти - 79% вважають, що гроші можна отримати просто так.
   - 79% багатих людей впевнені, що вони самі відповідають за своє матеріальне становище. І тільки 18% бідних згодні з цією думкою.

Виходить, що багаті люди (з тих, хто заробив гроші своєю працею, а не отримав їх у спадщину чи вкрав у довірливих співгромадян) стежать за своїми грошима, витрачають їх відповідально, раціонально використовують вільний час і впевнені - їх багатство залежить тільки від них.

Якщо поясните це своїм дітям, вони будуть успішніше батьків.


Останні новини