Фінансова ситуація в Саудівській Аравії близька до кризової, - аналітики

Фінансова ситуація в Саудівській Аравії близька до кризової, - аналітики

Фінансова ситуація в Саудівській Аравії близька до кризової, - аналітики

Створення Саудівською Аравією коаліції проти терористів закріпити її статус як лідера регіону, однак низькі ціни на нафту, війна в Ємені та участь у конфлікті в Сирії загрожують спустошити резерви Ер-Ріяда, вважають аналітики.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) в жовтні заявляв, що королівство зможе жити “на широку ногу” ще максимум п’ять років, а потім величезні фінансові резерви країни вичерпаються.
Зараз негативний фон для саудівців ще більш посилився. Надзвичайну економічну ситуацію створюють ціни на нафту, які опустилися нижче $ 40 за барель вперше більш ніж за шість років.
“Для збалансованого бюджету Саудівської Аравії необхідна ціна нафти від $ 80 до $ 120 за барель”, – вважає Себастьян Зонс з Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP).

>

Офіційні дані на цей рахунок відсутні, проте розрахунки МВФ показують, що в цьому році в бюджеті країни утворюється діра розміром понад $ 100 млрд. Це дорівнює п’ятій частині ВВП Саудівської Аравії. МВФ не очікує ослаблення економічних проблем для країни і в 2016 році.

Міжнародна консалтингова компанія McKinsey в грудні опублікувала дослідження, в якому закликає Ер-Ріяд розпочати реформи. “Чекати кращих умов для цього – не варіант”, – пояснив Джонатан Вётцель, який очолює Mc Kinsey Global Institut.

Як зазначає С.Зонс, раніше держава просто викачувала із землі нафту, перетворювала її на гроші і розподіляла їх серед населення. Саудівська Аравія десятиліттями субсидує безліч сфер життя населення, штучно утримуючи ціну на електроенергію, бензин і воду на прийнятному рівні. Крім того, жителі королівства не платять прибутковий податок.


“Саудівське суспільство стало дуже марнотратним”, – переконаний експерт. Він вважає, що такий стиль життя саудівцям прищепили державні субсидії. “У подібних умовах буде проблематично провести різку зміну курсу”, – вважає він.

Тим більше що частина населення незадоволена існуючим станом справ. За офіційними даними, безробіття в королівстві становить лише близько 6%. Однак серед саудівців молодше 26 років цей показник значно вищий – станом на кінець 2014 року він становив майже 30%.
За словами С.Зонса, місцева молодь розчарована: “Щорічно на ринок праці виходять близько 100 тис. випускників університетів. Але вони не можуть працевлаштуватися, тому що всі хочуть працювати в держсекторі”. Причина в тому, що, на відміну від Європи, зарплати у приватному секторі в Саудівській Аравії помітно нижче.

Останні новини