«Бюджетна ніч»: хронологія голосування і деталі головного кошторису країни

«Бюджетна ніч»: хронологія голосування і деталі головного кошторису країни

«Бюджетна ніч»: хронологія голосування і деталі головного кошторису країни

Київ – Баталії довкола обговорення головного кошторису країни на наступний рік завершились лише о 4 годині ранку. Весь день, 24 грудня, депутати не могли дійти згоди з приводу принципових, на їхню думку, питань, але численні перерви у роботі, наради та пошуки компромісів врешті-решт призвели до того, що достатню кількість голосів парламентарі «під ялинку», різдвяної ночі за григоріанським календарем, таки знайшли.

>

Ще тільки відкриваючи 24 грудня ранкове засідання парламенту, спікер Володимир Гройсман попередив депутатів, що попереду у всіх не те що важливий день, а важлива доба. Таким чином він натякнув, що працювати парламентарям доведеться «до перемоги», а точніше – до ухвалення бюджету на 2016 рік. Після цього відповідну пропозицію він кілька разів ставив на голосування, аж поки народні обрані не здались і не погодились на «бюджетну ніч».

Втім, далі обговорень та таємних нарад справа тривалий час не рухалась. Зміни у чинний Податковий кодекс, з якого почали, не влаштовували то одну, то іншу фракцію. Так, шукати компроміси голові комітету з питань податкової та митної політики Ніні Южаніній доводилось із «Самопоміччю» та «Батьківщиною». Основні «торги» стосувались спецрежиму ПДВ для аграріїв, які, до слова, весь день мітингували під Радою і навіть принесли депутатам тушу мертвої свині у труні.

 




 

«З метою врегулювання питання щодо спеціального оподаткування ПДВ аграріїв пропонується запровадити розподіл сум ПДВ у пропорції, яка залежить від виду сільгосппродукції, що реалізується підприємством, а саме: при реалізації зернових та технічних культур, а також великої рогатої худоби та молока – 15% на спеціальні рахунки сільгосппідприємств, а 85% зараховується на основний електронний рахунок, з якого після подачі декларації по спецрежиму задекларовані суми ПДВ перераховуються до бюджету, а зайво перераховані повертаються», – деталізувала один із суперечливих пунктів щодо оподаткування аграріїв Южаніна. При цьому при реалізації іншої продукції аграріїв такий розподіл сум складатиме 50 на 50%, додала голова комітету.

Крім того, змінюються показники акцизного збору. Так, ставки акцизів на спирт та алкоголь збільшуються на 50%, на пиво – на 100%, на вина, крім натуральних виноградових, на 100%, а на слабоалкогольні напої – на 300%. Збільшення акцизу на тютюнові вибори і тютюн у документі передбачено на рівні 40%, а адвалорну ставку залишити без змін. Акциз на пальне збільшать на 13%, щоправда з 1 квітня 2016 року.

Також документом пропонується встановити єдиний соціальний внесок на рівні 22% зі зниженням порогу річних доходів для «спрощенців» до 5 мільйонів гривень. А ставку на доходи фізичних осіб пропонується встановити в розмірі 18% (для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%).

Єдина пропозиція, яка залишилась неузгодженою комітетом, за словами Южаніної, стосувалась встановлення рентної плати за видобування газу суб’єктами господарської діяльності. «Пропонується залишити 70% для всієї спільної діяльності», – сказала вона.

Бюджетний компроміс для виживання

Ухвалення змін до Податкового кодексу дало можливість депутатам скоригувати бюджет. Відтак Кабінет міністрів оперативно зібрався на закрите засідання і передав оновлений кошторис профільному бюджетному комітету. Далі депутати приступили до ретельного вивчення та обговорення документу.

Перше, що одразу впало в око, стали дещо змінені показники доходів та видатків. Тож в оновленій версії Україна має отримати трохи більше 595 мільярдів гривень доходів. Витрати ж, за підрахунками Мінфіну, складатимуть 667 мільярдів 733 мільйони гривень.

Мінімальна заробітна плата українця у наступному році становитиме з 1 січня 1378 гривень, з 1 травня – 1450 гривень, а з 1 грудня 1550 гривень.

«Ми тут врахували приблизно двадцятку змін, які були внесені депутатами Верховної Ради протягом останнього тижня. У проекті бюджету країни на 2016 рік передбачений дефіцит на рівні 3,7% ВВП у межах маяка МВФ проти 4,1% ВВП в 2015 році», – презентувала зміни під час свого виступу міністр фінансів Наталія Яресько.

«Я усвідомлюю, що це не найкращий бюджет, але можемо витрачати лише те, що заробляємо. Також на 12% буде зростання соціальних стандартів в наступному році», – доповнював міністра прем’єр Арсеній Яценюк, слова якого «Народний фронт» зустрічав стоячи.

 

 

Для місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей, де органи місцевого самоврядування тимчасово не виконують своїх повноважень, уряд передбачив дотацію у розмірі 96 мільйонів гривень. Втім, надати цю суму передбачається лише у разі повернення територій під український контроль.

40 мільйонів гривень передбачено на фінансування діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та кримськотатарського телеканалу «АТR».

Що ж до фінансування антикорупційних органів, яке перед цим передбачене не було, то у новій редакції бюджету його прописали окремим рядком.

«Нам роздали порівняльну таблицю держбюджету, де передбачено на потреби НАБУ (Національне антикорупційне бюро) 486 мільйонів гривень, а на антикорупційну прокуратуру – 74 мільйони гривень. А бюджет Генпрокуратури в 2016 році становитиме 3,2 мільярда гривень», – розповів депутат від «БПП» Сергій Лещенко.

Крім того, він зазначив, що також вдалося «вибити» гроші на фінансування партій з бюджету в достатньому обсязі – 391 мільйон гривень.

Конкретні цифри також навів і депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко у своєму Facebook.

Точні, але водночас і потішні для себе статті видатків у розданому документі, знайшов Мустафа Найєм. Зокрема, він звернув увагу на те, що для проведення всеукраїнського фестивалю патріотичної пісні «Будь вільним» передбачено 24 мільйони гривень. У відповідь прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв, що стаття на пісенний конкурс буде вилучена, а передбачені кошти передадуть Міністерству закордонних справ.

Ситуативна більшість під бюджет

Невдоволеними запропонованими показниками були як окремі депутати, так і цілі фракції. Відмовлялись віддавати свої голоси Радикальна партія, «Опозиційний блок» та «Батьківщина». Втім, згодом Олег Ляшко сказав, що його політична сила таки голосуватиме «за цей ганебний бюджет».

«Цей бюджет повний родзинок. 95 мільйонів закладено на ремонт декоративних приміщень для української влади. Це в три рази більше, ніж на утримання всієї системи омбудсмена. А якщо скласти спеціальні програми по ДУСу та Мистецькому арсеналу, ми отримаємо з вами 150 мільйонів в нікуди і це приблизно те ж саме, що спрямовується на облаштування державного кордону під час війни», – нещадно критикувала кошторис і Юлія Тимошенко.

Відтак для отримання необхідної кількості голосів у Раді раптово утворилась ситуативна більшість, коли до голосування погодились приєднатись групи «Воля народу» та «Відродження». Завдяки цьому законопроект № 3000 про державний бюджет України на 2016 рік врешті зібрав у сесійній залі 263 голоси. Не голосували фракції «Опозиційний блок», «Батьківщина». Лише один депутат, а це Ярослав Маркевич, проголосував від «Самопомочі».

Примітно, що ухвалення проекту держбюджету до Нового року було важливою складовою для отримання Україною наступного траншу МВФ. І саме це, подейкують експерти, стало серйозним стимулом для урядовців та парламентарів.

З ухваленим бюджетом Україна точно житиме перший квартал наступного року. А от після березня його, швидше за все, будуть коригувати. Принаймні таке переконання і готовність вже висловили у кулуарах парламенту деякі депутати. 

 

Ірина Стельмах

 

Останні новини