ЗМІ: Metro та «Ашан» торгують у Криму в обхід санкцій

ЗМІ: Metro та «Ашан» торгують у Криму в обхід санкцій

ЗМІ: Metro та «Ашан» торгують у Криму в обхід санкцій

Європейські торговельні мережі Metro AG та Auchan, схоже, знайшли спосіб обійти санкції ЄС щодо Криму. Юридична "сіра зона" дозволяє постачати на півострів санкційну продукцію, йдеться в розслідуванні Reuters.

Крим, попри санкції з боку Європейського Союзу, все ж отримує "санкційні" товари. Зокрема на полицях магазинів анексованого півострова нескладно знайти продукти з асортименту відомих європейських мереж, німецького Metro AG та французького Auchan, який в Україні та РФ працює під назвою "Ашан". Інформагенція Reuters з'ясувала, що ці товари прибувають у Крим з Росії, що вказує на те, що європейські компанії знайшли спосіб обійти обмежувальні заходи проти Москви.

>

"Сіра зона"

Пов'язані із транспортуванням продуктів особи пояснюють, що товари з логотипами європейських брендів прибувають на півострів поромом. Представник керченського порту вказав, що питання щодо вмісту вантажів необхідно скерувати оператору поромів. Там заявили, що вони не мають контрактів із Metro чи Auchan та не знають, чи використовують ці компанії пором.

Юристи роз'яснюють, що доставка товарів до Криму формально може перебувати у легальній "сірій зоні" режиму санкцій. Зокрема через те, що характер відносин між материнськими компаніями та підрядниками часто складно визначити.

Європейські санкції проти РФ не забороняють компаніям з ЄС вести бізнес у Криму, проте обмежують інвестиції та забороняють співпрацю з окремими установами, як-от "Керченська поромна переправа" та "Керченський торговий порт". Агенція не знайшла доказів того, що Metro чи Auchan платили цим організаціям.


Чимало компаній-перевізників, які співпрацюють із рітейлерами, а також джерела з російських підрозділів компаній, повідомляють, що фури з товарами завантажуються в центрах дистрибуції Metro та Auchan в Росії. Відтак вони переправляються в Крим поромом та розвантажуються у Керчі, звідки товари потрапляють до крамниць. Компанії не спростовують той факт, що їх продукція йде поромом, але пояснюють, що не порушують санкцій, оскільки торговельними точками керують російські "доньки", які не потрапляють під обмеження з боку ЄС.

Відповідальність країн-членів

На умовах анонімності джерело у Єврокомісії прокоментувало діяльність європейських рітейлерів у Криму: "Це проти духу санкцій. Проте за відсутності торговельного ембарго дуже складно розрізнити їх дотримання та недотримання". Речниця Єврокомісії Майя Косьянчич на запитання про увагу Брюсселя до виконання санкцій відповіла, що за дотримання обмежувальних заходів відповідають уряди країн-членів.

Французький кабінет міністрів не прокоментував ситуацію. Міністерство економіки Німеччини не змогло прояснити деталі та переадресувало запитання до Бюро розслідування митних злочинів. Останнє відмовилося від коментарів.

Супермаркет Ашан, Росія

Супермаркет "Ашан", Росія

"Загалом, розташовані у ЄС материнські компанії можна притягти до відповідальності, якщо вони наказали своїм місцевим "дочкам" діяти у порушення санкцій", - уточнює Артем Жаворонков, партнер міжнародної юридичної фірми Dentons. Утім, ані Metro, ані Auchan не надали детальних відповідей щодо того, як організовані ланцюги постачання товарів до кримських магазинів.

Останні новини