У Ахметова хочуть забрати «Київенерго»

У Ахметова хочуть забрати «Київенерго»

У Ахметова хочуть забрати «Київенерго»

         На сайті столичної адміністрації зареєстрована електронна петиція з вимогою повернути усе майно енергокомпанії олігарха Рината Ахметова під контроль міста.

Щодня документ набирає все більшої підтримки.

Вже декілька років підряд серед городян росте невдоволення послугами, які надає компанія "Київенерго", що входить до складу ДТЕК мільярдера Рината Ахметова. Особливо ці претензії зросли після липневого підвищення тарифів на опалення і гарячу воду.

>

Вже через десять днів нового опалювального сезону кияни отримали платіжки із захмарними сумами в 1,5-2 тис. грн. Далі ситуація тільки погіршувалася, городянам почали виставляти рахунки, де суми доходили до 7-9 тис. грн. А в результаті виявилось, що суми були завищені. І спеціальна комісія Київради прийняла рішення перерахувати 48 тисяч рахунків.

Підвищені тарифи киянам пояснювали економічною обґрунтованістю, в яку закладені і суми на модернізацію мереж. Але в те, що вона проводиться, мало хто вірить. Особливо якщо врахувати, що влітку 2016 року багато городян просиділи без гарячої води замість покладених на випробування двох тижнів — декілька місяців. А старт опалювального сезону 2016-2017 років ознаменувався величезною кількістю аварій у тепломережах.

Лише через тиждень після пуску тепла в КМДА відрапортували, що опалювальний сезон в Києві стартував із 900 проривів теплових мереж. І це після проведення традиційних літніх ремонтів і профілактичних робіт. А в цілому аварійність у порівнянні з попереднім роком зросла на 15%.


Показником рівня довіри до компанії Рината Ахметова "Київенерго" є і реакція столичної влади. В цілому, за інформацією КМДА, з 23 січня Житлово-комунальна інспекція в Києві отримала 301 скаргу. Міська влада виявила ряд порушень, в результаті перед "Київенерго" поставлено питання про перерахунок. У зв'язку з цим його отримають більше як 50 000 сімей.

"Ми виявили неправомірні нарахування у будинках з лічильниками: свідчення лічильників або не знімалися, або несвоєчасно були зняті. Виявлені нетипові проблеми, такі як некоректна робота лічильника, помилки при виготовленні проектної документації на установку будинкового лічильника. Наші інспектори зафіксували неполадки в роботі лічильників і інших елементів теплопунктів, наприклад, непрацюючі регулятори перепаду тиску, що у свою чергу призводить до перевитрати теплоносія", — сказав заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Більше того, щоб уникнути зростаючого невдоволення серед населення, міська влада була вимушена стати на сторону киян. Тому ініціювали створення інституту громадських енергоінспекторів. Їх завдання — забезпечити контроль з боку мешканців за нарахуваннями по теплу і контролювати енергоспоживання у будинку.

Вони матимуть доступ до інформації і технічних приміщень, а також пройдуть відповідне навчання. За словами чиновників, інспектори зможуть складати акти, які стануть основою для перерахунку за неякісні або ненадані послуги.

Шанс на позбавлення

Сьогодні вплинути на поліпшення роботи "Київенерго" практично ніхто не може. Навіть рекомендації і вимоги міської влади в компанії можуть проігнорувати.

"Ще 5-6 років тому на холодну батарею і відсутність гарячої води можна було поскаржитися в кол-центр мерії за номером 15-51. Я пам'ятаю, що реакція була дуже швидкою. А зараз навіть сенсу немає дзвонити. Мені оператор прямим текстом сказала, що вони жодного впливу на енергетиків не мають, але вислухати претензії можуть. Ось і виходить, що опалення може не бути декілька днів підряд, і штрафних санкцій нікому не виставлять", — з обуренням розповідає киянка Любов Михайлівна.

Невдоволення по відношенню до "Київенерго" висловили і столичні депутати, які замислилися над тим, щоб не подовжувати договір оренди майновим енергетичним комплексом столиці з енергокомпанією. Термін договору збігає 31 грудня 2017 року.

За словами Юрія Сиротюка, за 16 років господарювання компанія грубо нехтувала своїми обов'язками щодо утримання майнового комплексу. Це призвело до значного погіршення стану тепломереж міста, зумовило їх низьку енергоефективність.

"В результаті фіктивної збитковості "Київенерго" і приховування фінансової звітності реальних доходів бюджет Києва щорічно недоотримує значні кошти, це свідчить про неефективне управління столичним майновим енергетичним комплексом. Будь-яка монополія — це погано. Приватна монополія — це дуже погано. Ми весь попередній рік говорили про соціальну відповідальність приватних монополістів, а через те, як соціально невідповідально ця компанія повелася під час цього опалювального сезону, не може бути і мови про продовження угоди", — констатував Юрій Сиротюк.

Нагадаємо, що "Київенерго" забезпечує виробництво тепла та електроенергії для 75% киян, будучи однією з найбільших енергокомпаній у країні. У 2001 році між КМДА і "Київенерго" було укладено угоду, згідно з якою управління і реформування майнового енергетичного комплексу міста перейшло до ПАТ "Київенерго".

Цією угодою столиця передала в управління компанії завод "Енергія", дві теплоелектроцентралі (ТЕЦ-5, ТЕЦ-6), чотири станції теплопостачання, 178 котелень і 2559 теплопунктів, а також 2 644,806 км тепломереж (у двотрубному вимірі). Відтоді компанія користувалася цим господарством і заробляла гроші. Зараз майже 75% її акцій належать ДТЕК Рината Ахметова.

Чи вийде у депутатів зібрати усю волю і відмовити Ахметову в продовженні договору — питання спірне. Але вже зараз у мерії заявляють, що шукають нових керівників, яких зобов'яжуть провести довгоочікувану модернізацію.

Мер столиці Віталій Кличко розповів, що після закінчення терміну угоди з "Київенерго" комунальники управлятимуть теплотрасами міста самі або віддадуть їх у концесію комусь із зарубіжних операторів теплосистем. Він додав, що вже зараз місто веде переговори з такими компаніями.

До речі, проти компанії ополчилася не лише міська влада, за енергетиків взялася і прокуратура. Печерський райсуд Києва дав старт новому розгляду кримінального виробництва №42014100000000932, відкритому Генеральною прокуратурою в 2014 р. В його рамках розслідувалися зловживання посадовців Київради і "Київенергохолдингу" при відчуженні 12,73% акцій "Київенерго" з комунальної власності в 2007 році.

Наразі прокуратура почала паралельне розслідування нового епізоду. За її даними, в грудні 2008 року — лютому 2009-го "Київенерго" неправильно нараховувала киянам платіжки за опалення. "Посадовцями ПАТ "Київенерго" нанесений збиток споживачам на суму більше 200 млн грн", — йдеться в заяві прокуратури.

Городяни за "експропріацію"

Щоб міська влада не втратила настрій, кияни вирішили підстрахуватися і на сайті мерії створили електронну петицію "Повернення повного майнового і технологічного комплексу "Київенерго" під контроль міста".

У петиції йдеться про те, що треба провести повний аудит компанії. А згодом повернути майно місту.

"Як відомо, "Київенерго" — це єдиний технологічний комплекс, який не може бути розірваний, і складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, теплових станцій СТ-1, СТ-2, "Біличи", "Позняки", десятка районних котелень, сотні квартальних котелень, магістральних тепломереж (декілька тисяч теплокамер, 20 насосних станцій), розподільних тепломереж (близько 2 тисяч бойлерних) і електромереж (десятки підстанцій 110 кВ і 35 кВ та декілька тисяч 10 кВ і 6 кВ). Окрім цього, "Київенерго" — ще і величезний майновий комплекс… Передача місту тільки частини майна (наприклад, тепломережі) розірве технологічні процеси і призведе до зниження надійності енергопостачання та збільшення його собівартості… Таким чином, необхідно повернути місту все майно "Київенерго", в повному обсязі", — пише автор петиції Євген Лукьянчук.

Слід зазначити, що петиція вже набрала більше 4,5 тисячі голосів підтримки. До набору необхідних 10 тисяч голосів залишилися ще 44 дні. Коли буде зібрано достатню кількість, міська влада і депутати будуть зобов'язані розглянути і прийняти петицію до виконання. Можливо, саме вона додасть їм аргументів і рішучості в ухваленні рішення щодо пошуку нового керівника.

Останні новини