Нові зміни від Кабміну про порядок нарахування субсидій..

Нові зміни від Кабміну про порядок нарахування субсидій..

Нові зміни від Кабміну про порядок нарахування субсидій..

     

 

Кабінет міністрів знову переглянув програму субсидій на прийдешній опалювальний сезон: українцям заборонили оформляти знижку і за місцем фактичного проживання і за місцем прописки одночасно, також скоротили нормативи споживання.

>

Про те, як і для кого зміниться розмір субсидії, передають Патріоти України.

Як відомо, раніше Кабінет міністрів скоротив нормативи на опалення і на газ. Нововведення набудуть чинності тільки з початком опалювального сезону - у жовтні цього року.

На опалення:

  • З 5.5 до 5 кубів газу на квадратний метр
  • З 65 до 51 кВт/год електроенергії (якщо електричне опалення)
  • З 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла (якщо центральне опалення)

На газ:

  • Якщо є тільки газова плита:
  • З 4,4 до 3,3 кубів газу на людину.
  • Якщо є газова плита і немає гарячої води:
  • З 7,1 до 5,4 кубометрів на людину.
  • Якщо є і газова плита, і газовий водонагрівач:
  • З 14 до 10,5 кубометра на людину.

Наприклад, у минулому опалювальному сезоні сім'я з чотирьох осіб у будинку 60 квадратних метрів, яка використовує газ і для опалення, і для підігріву води, і для приготування їжі з субсидією могла спалювати 386 кубометрів. Саме такий обсяг покривала субсидія. У цьому опалювальному сезоні для цієї ж сім'ї норматив по газу скоротять до 342 кубометрів. Якщо продовжити витрачати по старому нормативу, без субсидії доведеться заплатити за 44 куби газу. За діючого тарифу це 305,8 гривень (із квітня цього року куб газу коштує 6,95 гривень).


Водночас сім'я з чотирьох осіб у квартирі площею 60 квадратів, із центральним опаленням і газовою плитою, в минулому опалювальному сезоні могла спалювати зі знижкою 3,28 Гкал тепла і 56 кубів газу. У цьому опалювальному сезоні субсидія компенсує всього 2,58 Гкал і 42 кубометри газу. При цьому варто враховувати, що тарифи на опалення в усіх містах різні.

Уряд 18 серпня ухвалив рішення переглянути також і період, за який враховуються доходи при нарахуванні субсидії. Якщо раніше вважався середній дохід на одного члена сім'ї за минулий календарний рік, зараз будуть вважати середній дохід за минулі два квартали, тобто півроку. Такі зміни дозволять враховувати при розрахунку субсидій зростання мінімальної зарплати в два рази в січні цього року.

Водночас у Міністерстві соціальної політики уточнюють, що бувають і зворотні ситуації. Якщо українець у минулому році багато заробляв, а в цьому році, наприклад, втратив роботу, враховувати його дохід за минулий календарний рік, тоді як він потребує допомоги, - несправедливо, пояснюють у відомстві.

Як будуть рахувати дохід при нарахуванні субсидії:

  • На майбутній опалювальний сезон - дохід із січня по червень 2017-го;
  • На неопалювальний сезон у 2018 році - дохід із липня по грудень 2017-го.

Наприклад: сім'я із трьох осіб, яка стабільно офіційно отримувала дві мінімальні зарплати, за старими правилами в цьому році могла платити за комуналку не більше 156 гривень. А за новими правилами, з урахуванням зростання мінімалки, в цьому опалювальному сезоні заплатить за комунальні послуги вже не більше 627 гривень.

 

Останні новини