МВФ і Україна: історія взаємин

МВФ і Україна: історія взаємин

МВФ і Україна: історія взаємин

Міжнародний валютний фонд, МВФ - спеціальний заклад ООН, яке займається кредитуванням держав з дефіцитом платіжного балансу.

>

МВФ почав свою роботу 1 березня 1947 року. І першою країною, яка взяла кредит у МВФ, була Франція. Україна розпочала співпрацю з МВФ набагато пізніше - влітку 1992 року. На 2016 рік квота України становить 2011,8 мільярда СПЗ. СПЗ - спеціальні права запозичення - штучні "гроші" МВФ, в яких відбуваються всі розрахунки і в яких, власне, і видаються кредити. СПЗ не є ні валютою, ні борговим зобов'язанням, проте крім МВФ ними користуються 14 офіційних організацій.

Дефіцит платіжного балансу - це ситуація, коли в сумі в країну надходить менше валюти, ніж ця країна витрачає. Якщо економіка довго знаходиться в такій ситуації, то державі доводиться зменшувати свої золотовалютні запаси, підтримуючи платіжний баланс.
">А через це відбувається девальвація національної валюти та інші неприємні для економіки речі.

Етапи взаємодії України з МВФ
    1994-1995 рік

Україна отримала 498,7 млн ​​СПЗ (763,1 млн доларів США) в рамках програми "Механізм фінансування системних перетворень", яка була спрямована на підтримку пострадянських країн. При цьому Україна прийняла і виконала більшість рекомендацій Фонду щодо посилення фінансової політики. Результати стали видні майже відразу, але їх не було достатньо для нормалізації економічної ситуації.

    1995-1998 рік

В рамках трьох річних програм "Stand by" Україна отримала 1,3 млрд СПЗ (1,9 млрд доларів). Головною метою цих кредитів було зміцнення курсу гривні, скорочення дефіциту бюджету. Однак, третя програма була припинена в березні 1998 року, так як уряд України не виконав вимоги МВФ щодо показника дефіциту бюджету і максимальних темпів зростання грошової бази. Тоді Україна втратила 54% від обумовленої суми кредиту.

    1998-2002 рік

Україна стає учасницею "Розширеної програми фінансування", яка передбачає отримання кредитів на 2,6 млрд доларів. Але отримує лише 1,19 млрд СПЗ (1,59 млрд доларів). Трирічний пакет реформ, які забезпечували б виконання вимог МВФ, був прийнятий урядом, але не був виконаний до кінця. А ще МВФ виявив недостовірність в звітах НБУ про стан золотовалютних резервів в 1996-1998 році. Але, не дивлячись на те, що і в цей раз виплати були припинені, в 2001 році Україна досягла цілей, поставлених МВФ. Зростання ВВП досяг 9,1%, інфляція вийшла на уровнь 6,1%, а золотовалютних резервів стало вистачати на вісім тижнів імпорту.

    2002-2008 рік

За цей період Україна не отримала жодного траншу від МВФ. Незважаючи на те, що рада директорів МВФ затвердила програму "Попереджувальний stand by" на 12 місяців, по якій можна було отримати 605 млн доларів. Співпраця з МВФ полягала в технічній підтримці та консультаціях щодо макроекономічних показників у зв'язку зі світовими прогнозами розвитку. Це відповідало позиції тодішнього президента України Віктора Ющенка: "У майбутнє - без боргів".

    2008-2013 рік

Світова економічна криза б'є по і так нестабільної господарству України. Уряд подає заявку на участь у новій програмі МВФ. І в листопаді 2008 року рада директорів затверджує надання траншів, загальна сума який представляє 802% відсотка від квоти України в МВФ. За новою програмою "Stand by" Україна повинна була отримати 16,5 млрд доларів.

Перший транш був негайно відправлений на поповнення золотовалютних фондів, частина другого і третій - поповнили бюджет України. Однак він так і залишився дефіцитним на 2009 рік. Це суперечило кредитним вимогам, і виплати знову були перервані.

У липні 2010 року МВФ задіяв України в новій програмі, тим самим скасувавши всі домовленості по попередній. Нова програма передбачала отримання 15,1 млрд доларів на 2,5 роки. На цей раз уряд отримав два транші: 1,89 і 1,5 млрд доларів. Велика частина коштів знову була перерахована безпосередньо на підтримку держбюджету. І знову програма була перервана через невиконання кредитних умов.

    2014-2017 рік

Після закінчення євромайдану і приходу нового уряду, МВФ погодився на включення України в чергову програму "Stand by". Новий уряд погоджувався на старі кредитні умови: оздоровлення банківської системи, газові реформи, зменшення витрат бюджету. Звичайно, до них додалися настійні поради щодо виправлення ситуації з корупцією, покращення бізнес-клімату. Також обговорювалася земельна реформа, скасування мораторію на продаж землі, підвищення "комуналки" і пенсійного віку.

7 травня 2014 року МВФ перерахував Україні 3 млрд доларів. 4 вересня відбувся другий транш - 1,3 млрд доларів. Однак ще влітку стало ясно, що і на цей раз впоратися з усіма реформами не вийде з-за масштабної економічної кризи, що розгортається на тлі російської агресії на сході країни. Макроекономічні показники кредитних умов були відкориговані. І вже 11 березня 2015 року, за запитом уряду, МВФ замінив програму "Stand by" на нову програму розширеного фінансування.

За чотири роки Україна повинна отримати 17,5 млрд доларів. Перший транш відбувся в тому ж місяці і становив 5 млрд доларів. Другий транш, в розмірі 1,7 млрд доларів, з невеликою затримкою, але все ж відбувся 4 серпня. Після цього МВФ взяло паузу. Наступна виплата відбулася тільки у вересні 2016 року і становив 1 млрд доларів. У квітні 2017 року МВФ перевів ту ж суму. Варто відзначити, що вперше за весь час співпраці з МВФ, Україна вперше дійшла до четвертого траншу.

Всього, з 1994 по 2017 рік Україна отримала 35,2 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду, а повернула йому трохи більше 18.

У серпні 2017 року Україна повинна була почати віддавати борги за останньою програмою МВФ. Так і сталося - 4 серпня були повернуті 450 мільйонів доларів за програмою 2014 року.

 

Останні новини