Як уникнути подвійного оподаткування

Як уникнути подвійного оподаткування

Як уникнути подвійного оподаткування

Коли підприємець досягає пікової точки зростання свого бізнесу в Україні, на думку приходить логічне рішення: потрібно виходити з товаром або послугою на міжнародні ринки. Починається масштабна, майже титанічна робота, адже треба багато продумати: вибрати цікавий регіон, знайти партнерів, скласти бізнес-план, вивчити юридичні та економічні умови запуску іноземних бізнес-проектів у кожній конкретній країні. У цьому списку експансіоністських завдань особливе місце займає питання подвійного оподаткування – адже нікому не цікаво двічі ділитися своїми доходами. Ми з експертами розібралися, як уникнути сплати одних і тих же податків в Україні та за кордоном.

>

КЛЮЧІ. Податкові умови роботи українських підприємців за кордоном регламентуються наявністю або відсутністю договорів про уникнення подвійного оподаткування. За словами юристів, такі двосторонні договори між державами означають, що один і той же дохід або один і той же об'єкт не може двічі бути оподаткований в двох країнах – тільки один раз і тільки в одній країні. Як правило, оподаткування стосується будь-яких зарубіжних операцій, які приносять підприємцю прибуток: реалізація товару, продаж частки в бізнесі або отримання роялті (перерахування винагороди, скажімо, від роботи інпідрозділів компанії по франшизі. – Авт.).
Якщо договору про уникнення подвійного оподаткування між країнами немає, на практиці це може призвести до подвійної сплати одного і того ж податку. "Схема подвійного оподаткування виглядає так. Людина отримала дохід від бізнесу в країні А і сплатила з нього, наприклад, 20% податку. Потім завезла гроші в свою країну Б – і знову заплатила 20% податку, тільки вже в бюджет іншої країни", – пояснює глава представництва юркомпанії Immigrant Invest в Україні Ярослав Буличов.


У нашій країні норми про уникнення подвійного оподаткування регулюються Податковим кодексом і нормами кожної угоди між країнами. У ПК визначено: доходи платника від певного виду діяльності оподатковуються або в країні походження доходів, або в країні, резидентом якої є платник податків. "Це означає, що зарахування сплачених за межами України сум податків провадиться за умови письмового підтвердження податковим органом відповідної іноземної держави щодо факту сплати податку – із зазначенням суми сплаченого податку або збору, бази, об'єкта оподаткування", – уточнює Буличов. І наводить приклад: припустимо, у підприємця є бізнес з пошиття одягу в Польщі і Україні. "Власник – кінцевий бенефіціар, він резидент України. Одяг шиється в Польщі, але реалізується в Польщі і Україні. Виникає дохід в двох країнах, але з одного об'єкта – продажу одягу. Якщо між країнами підписаний договір про уникнення подвійного оподаткування, підприємець заплатить податки тільки в одній країні – тій, де отримав прибуток. Тобто якщо компанія продала товари в Польщі – значить, там вона отримала дохід і там же сплатила з нього податок. А коли компанія буде платити податки від всієї діяльності (всі операції в Україні і Польщі) , то податки, сплачені в Польщі, вже будуть враховані в загальних звітах. І компанія не буде платити ще раз дохід з продажу одягу в Польщі в Україні ", – зазначає Буличов.

ЄВРОПА. За словами експертів, зараз наші підприємці все частіше вивчають можливості просування товарів саме в ЄС. Причини прості: наявність платоспроможної клієнтури, можливість реалізації якісної і різноманітної продукції, доброзичливе ставлення євровластей до українського бізнесу. "З точки зору податкового поля цей вибір цілком прийнятний: в цьому регіоні Україна підписала договори практично з усіма країнами. Винятки – Сан-Марино, Гібралтар, Ліхтенштейн. Але варто враховувати, що в різних країнах ЄС ставки по одному і тому ж виду податків можуть відрізнятися. Це залежить від багатьох факторів: чи є в державі податкові пільги, яким видом діяльності займається підприємець і т. д. ", – уточнює економіст Іван Нікітченко.

Тому краще звернути увагу на країни з низьким податковим навантаженням. Згідно з Євростатом, середня ефективна ставка податку на прибуток в ЄС в кінці 2016- го виявилася на рівні 20,9%. У той же час в Болгарії ставка податку – 9%, а у Франції – 38,4%. Для порівняння: в Україні податок на прибуток для юросіб – 18%, ПДВ – 20%. "Треба не тільки подивитися, чи є між країнами договори про уникнення подвійного оподаткування. Треба уважно вивчити умови цього договору, адже в різних країнах можуть бути свої особливості обліку та сплати податків, наявності специфічних роялті і т. Д. Також не завадить порівняти ставки податків у цих країнах ", – говорить Буличов. При цьому, за його словами, якщо підприємець зможе зробити правильний вибір країни з метою подальшого розвитку бізнесу, це дозволить в найближчі 5-10 років забезпечити збут товарів по всьому зацікавленому регіону.

 

Останні новини