В Україні можуть ввести моментальне блокування банківських рахунків за рішенням суду,,

В Україні можуть ввести моментальне блокування банківських рахунків за рішенням суду,,

В Україні можуть ввести моментальне блокування банківських рахунків за рішенням суду,,

  Мін'юст пропонує скористатися успішним досвідом Хорватії.

Міністерство юстиції України запропонувало ввести на законодавчому рівні систему електронного арешту коштів боржників на банківських рахунках. Про це повідомляє прес-служба відомства.

>

У Мін'юсті зазначають, що введення електронного арешту банківських рахунків сприятиме істотному поліпшенню ситуації з виконанням судових рішень. Як приклад успішної реалізації такого механізму відомство приводить Хорватію.

"Фінансове агентство, яке є провідною хорватською компанією в сфері фінансового посередництва, має можливість надавати банкам електронне розпорядження про блокування коштів протягом 60 хвилин. Оскільки сам процес відбувається протягом декількох хвилин, у боржника немає можливості вивести кошти з рахунків", – пояснив директор департаменту з питань правосуддя і національної безпеки Мін'юсту Олександр Олійник.

В Україні ж, незважаючи на те, що в рамках реформи примусового виконання рішень встановлені чіткі і максимально короткі терміни здійснення виконавчих дій, постанови про арешт коштів боржника все одно прямують виконавцями до банківських установ поштою або доставляються особисто. А це займає час і може призвести до виведення коштів з рахунків боржником.

Як повідомлялося, в Україні зростає популярність "тіньових" колекторів. При цьому навіть якщо кредит давно погашений, але в базі з якоїсь причини людина вказана як боржник, їй продовжуватимуть телефонувати.


Крім того, уряд створює єдиний державний реєстр боржників всіх банків. Цей реєстр дозволить банкам бачити, хто з потенційних позичальників вже мав проблеми з погашенням минулих боргів, і відповідно оцінювати в майбутньому ризики їх кредитування.

 

Останні новини