«План Маршалла для України»: експерт роз'яснив дві головні проблеми..

«План Маршалла для України»: експерт роз'яснив дві головні проблеми..

«План Маршалла для України»: експерт роз'яснив дві головні проблеми..

   Фінансова допомога від Євросоюзу можлива, але треба розуміти, як і куди вона піде.

Запропонований Литвою "Плану Маршалла для України", який в жовтні був представлений в Єврокомісії, повинен мати чіткі обґрунтування і критерії. Адже ЄС і так реалізує величезний пакет макрофінансової допомоги Україні на 12,8 млрд євро. Про це в інтерв'ю сайту "Сегодня" розповів експерт брюссельського Центру досліджень європейської політики Грант Костанян.

>

За словами експерта, сама концепція "Плану Маршалла для України" не є проблемою для ЄС. Однак, незрозуміло, як цю ідею ввести в дію.

"У нас є план, запропонований Литвою. Але в нинішньому вигляді він не отримав підтримки. Це означає, що є сенс переглянути пропозиції. Думка опозиції (в ЄС. – Авт.) за пропозицією Литви зв'язана з тим, що Україні пропонується виділяти по 5 млрд євро на рік. Це величезна сума. Саме тому і виникла проблема з підтримкою цього плану. Може, є сенс почати з менш амбіційної суми, яку держави-члени все одно повинні будуть пояснити власним громадянам", – сказав Костанян.

Тому, за його словами, і звучать опозиційні голоси в ЄС, мовляв, ми вже стільки грошей в Україну вклали, навіщо нам вкладати більше?

"Це одна проблема. Друга стосується темпів реформ. ЄС вкладає в Україну стільки грошей, а де віддача, де результат? По-третє, європейці знають, що в кишенях деяких українців заховано багато грошей. Можливо, не в Україні, а на Мальті або на Кіпрі. Ось чому європейські чиновники можуть сказати: чому б деяким українцям не перевести свої гроші з Мальти до України? Я думаю, що ідея інвестиційного плану хороша, але її необхідно сформулювати переконливим чином, щоб отримати підтримку інституцій ЄС, фінансових інституцій і країн членів ЄС. Необхідно провести додаткову роботу щодо впровадження цього інвестиційного плану", – заявив експерт.


Нагадаємо, сьогодні в Європейському парламенті буде прийнята резолюція з рекомендаціями до саміту "Східного партнерства", в якій буде стаття і щодо "плану Маршалла" для України.

Детальніше читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "В України ніколи не було перспективи членства в ЄС": інтерв'ю з європейським експертом".

 

Останні новини