Українському бізнесу пообіцяли нову пільгу з ПДВ..

Українському бізнесу пообіцяли нову пільгу з ПДВ..

Українському бізнесу пообіцяли нову пільгу з ПДВ..

   Українським промисловцям обіцяють створити стимули для розвитку і модернізації виробництва. Для чого пропонується з 2018 року ввести можливість розстрочки сплати ПДВ терміном на 24 місяці при імпорті устаткування. Про це на зустрічі з бізнесом, на яку прийшов і Президент Петро Порошенко, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

>

За його словами, зараз необхідно активно відроджувати українську економіку і спрощувати умови ведення бізнесу.

У чому ідея

Уряд виходить з того, що при придбанні дорогих машин і обладнання підприємствам невигідно платити ще й 20% ПДВ. Тому пропонується розбити суму податку на рівні частини, які можна буде сплачувати протягом максимум двох років.

Справді, нерідко представники різних галузей піднімають питання про зниження або скасування ПДВ при ввезенні нового обладнання, пояснюючи це необхідністю підвищувати конкурентоспроможність своєї продукції.

Подібна пільга, зокрема, вже застосовується для деревообробної промисловості та при виробництві медвиробів. У грудні 2016 року перехідні положення Податкового кодексу були доповнені пунктами 58 і 59. Де вказані конкретні види обладнання і коди їх класифікації за УКТЗЕД, які дозволено ввозити з розстрочкою ПДВ (без сплати процентів і пені). Максимальний термін такого кредиту — 36 місяців, тобто три роки.

Щоб отримати розстрочку, компанія-імпортер повинна подати відповідну заяву до ДФС. До речі, оновлений порядок її надання затверджено зовсім недавно — постановою №775 від 4 жовтня 2017 року.


Важливо відзначити, що в обох випадках ввезене устаткування має цільовий характер: повинно використовуватися в деревообробному виробництві або для виробництва медвиробів. Тому у разі нецільового використання на порушника чекає покарання: розстрочка скасовується, а за підсумками періоду порушення решту суму «імпортного» ПДВ доведеться доплатити разом з пенею, нарахованою за період з дня ввезення до дня збільшення податкових зобов’язань.

Ймовірно, подібний принцип буде реалізований і для інших галузей. На жаль, голова уряду не повідомив ніяких подробиць розстрочки в 2018 році, в тому числі не перерахував галузі для пільги.

Водночас експерти та представники бізнесу досить скептично оцінюють цю новацію.

Можливі проблеми

Експерти визнають, що потенційно це може стимулювати до оновлення обладнання. Хоча при сплаті ПДВ на ввезення устаткування після початку виробництва компанія претендує на відшкодування всієї суми ПДВ.

«Не дуже зрозуміло, як це буде працювати. Компанія купила верстат, не платить ПДВ, але отримує відшкодування, яке протягом 24 місяців повинна сплатити до бюджету. Мені здається, уряду краще було б зосередитися на вдосконаленні роботи системи блокування податкових накладних», — сказав голова Українського товариства економічних свобод (UEFF) Мар’ян Заблоцький.

За його словами, у підприємств, які платять менше 5 млн грн ПДВ на рік, блокується кожна третя накладна. Причому це відбувається саме у сфері виробництва, оскільки йде розбіжність кодів УКТ ЗЕД і автоматичне блокування.

Цікаво, що навіть чинна модель розстрочки не дуже цікава виробникам. Так президент групи компаній «Арт Метал Фурнітура» (виробництво та імпорт меблів) Олександр Бєляєв вважає, що це вигідно для інвесторів, які збираються виробляти продукцію в Україні і все вивозити на експорт. Коли мова йде про великий обсяг вкладень.

«Якщо ми платимо ПДВ живими грошима і продаємо всередині України, то особливого сенсу в розстрочці немає. Якщо у нас 70% товару продається в Україні, це не дуже ефективно», — зазначив Олександр Бєляєв.

За його словами, для середньої компанії купівля верстата за $200-300 тис. дозволяє при продажу готової продукції повернути сплачений податок досить швидко і немає сенсу зв’язуватися з паперовою тяганиною при оформленні кредиту. Для малої компанії з невеликим обсягом реалізації, ймовірно, є сенс.

«Це створення видимості підтримки бізнесу, яка не принесе реальних результатів», — вважає виробник.

На підтвердження цієї версії можна навести слова самого прем’єр-міністра, які він виголосив на такій самій зустрічі з бізнесом рівно рік тому. Тільки тоді мова йшла про трирічне розстрочення.

«Зараз ми думаємо над тим, щоб у бюджеті 2017 року створити пільги з ПДВ на ввезене устаткування. Ми хочемо цю пільгу зробити — 36 місяців реструктуризації платежу… Подумаємо, для яких секторів», — обіцяв Гройсман представникам бізнесу.

Втім, на думку Мар’яна Заблоцького, ці пільги напевно будуть використані в схемах мінімізації податків.

«Я не знаю жодної пільги, яка б не була використана з цією метою», — підкреслив він.

На думку партнера ЮФ Bargen Святослава Бартоша, більш ефективно використовувати пільги щодо сплати імпортних мит для деяких видів обладнання.

«Тут точно стимули є, тому що підприємство отримує реальну економію. Але на низку позицій і так вже встановлені нульові мита. Також можна ввозити, наприклад, обладнання як внесок в статутний капітал фірми. Якщо протягом трьох років після ввезення його було продано — треба заплатити мито та штрафи», — говорить Бартош.

Щоправда, митники неохоче оформляють пільги за внесками в капітал фірми. А значить, можуть бути проблеми і з оформленням кредиту в ДФС.

 

Останні новини