Що залишилося від українського автопрому...

Що залишилося від українського автопрому...

Що залишилося від українського автопрому...

Станом на минулий рік автотранспорт українського виробництва займає лише 7% первинного ринку, проти 42% у 2008 році.

Експорт за 10 років майже обнулився. На сьогодні з 12 автоскладальних заводів в Україні працюють лише 7. За останні роки припинив існування Кременчуцький автоскладальний завод корпорації «АІС», завод компанії «Віпос» у Херсоні, Іллічівський завод автоагрегатів, на якому виробляв машини ЗАЗ. Тільки в легковому сегменті галузі втрачено потужності з виробництва 135 тис. авто на рік.

>

Про це повідомили в асоціації «Укравтопром».

Але ще 10 років тому національний автопром, у який було інвестовано близько $1 млрд, створював до 4% ВВП країни і забезпечував до $900 млн доларів валютних надходжень за рахунок експорту. Підприємствами автомобілебудування перераховувалися податки, еквівалентні $820 млн на рік. Поглиблюючи локалізацію виробництва продукції, галузь створювала потужний імпульс для розвитку інших секторів машинобудівного комплексу країни.

Падіння виробництва призвело не тільки до значного скорочення кількості підприємств, але і робочих місць, обсягів податків, а також зменшення надходження валюти в країну. Кількість робочих місць за десять років скоротилася в рази – з 37 тис. до 8 тис. працюючих, і така тенденція триває.

Ситуація у сфері автовиробництва вдарила по фінансовому становищу компаній. На початок року борги ЗАЗу перед банками становили 3 млрд грн і $24 млн, корпорація «Богдан» заборгувала банкам понад 4 млрд грн, а борги «Єврокар» склали 2,7 млрд грн.


При тому, що до кризи ЗАЗ інвестував у виробництво $380 млн, «Богдан» – $345 млн, «Єврокар» – $250 млн.

2018 року існує висока ймовірність банкрутства низки українських автовиробників, які не зможуть вижити в поточних економічних умовах.

Останні новини