У Карпатах урочисто відкрили Бескидський тунель

У Карпатах урочисто відкрили Бескидський тунель

У Карпатах урочисто відкрили Бескидський тунель

Сьогодні, 24 травня, в Українських Карпатах, на Бескидському перевалі, урочисто відкрили Бескидський тунель. Це другий за довжиною залізничний тунель в Україні, який також належить до 5-го Пан'європейського транспортного коридору.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

>

Довжина тунелю, який є головними воротами України в Європу, становить 1764 м. Висота – 8,5 м, ширина – 10,5 м. Обладнаний системою відеоспостереження та пожежної безпеки.

Будівництво нового двоколійного Бескидського тунелю розпочали у листопаді 2013 року та завершили у 2017. Вартість робіт становила понад 102 млн євро.

Урочистості з нагоди відкриття відбулися на східному боці тунелю – з боку Львівщини, та на західному – з боку Закарпаття.

Президент України Петро Порошенко під час відкриття зазначив: «Бескидський тунель, який ми сьогодні відкриваємо разом з усією Україною, – це найбільший інфраструктурний проект, реалізований протягом останніх десятиліть».

Для України Бескидський тунель має стратегічне значення, оскільки цим маршрутом перевозяться вантажі до західного кордону країни, а також понад 60 % транзитних вантажів у напрямку Західної та Центральної Європи.

Відтак відкриття тунелю дозволить пришвидшити швидкість потягів з 15—40 до 60—70 км/год. А пропускна здатність збільшиться з 47 до 100 пар потягів на добу.


До слова, новий тунель, який має служити понад 100 років, побудували на заміну старому, який діяв з 1886 року та вже вичерпав свій експлуатаційний ресурс.

Останні новини