Як зміняться ціни зі ростом зарплат

Як зміняться ціни зі ростом зарплат

Як зміняться ціни зі ростом зарплат

 У найближчі місяці влада обіцяє підняти українцям мінімальну зарплату до 4 100 грн. Це буде вже третє підвищення з січня 2017 року. Однак на одну мінімальну зарплату зараз можна купити менше, ніж півтора року тому.

Експерти говорять, що якщо буде нове зростання мінімальних заробітків у найближчі місяць-два, то воно перекриє підвищення цін, але знову не більше ніж до кінця року.

>

Цифри

Мінзарплата подвоїлася за рішенням Кабміну, з 1 січня 2017 р. до 3200 грн в місяць, з 1 січня 2018 р. її збільшили ще на 523 грн, до 3723 грн (+16% при інфляції за 2017 рік у 13,7%). При цьому обидва рази підняли не оклади, а загальну суму виплат працівникові, включаючи надбавки, премії і т. д. За перше півріччя нинішнього року інфляція, за розрахунками Держслужби статистики, склала ще 4,4%, перекривши зростання мінзарплат, бо в сумі все в середньому подорожчало більш ніж на 18%. Але ряд товарів подорожчав ще більше: м'ясо — на 27%, чорний хліб — на 24%. У той же час вартість палива «в мінзарплатах» виросла всього на 7%, а ціна горілки не змінилася — і 1,5 року тому, і тепер пляшка 0,5 л обійдеться в 2% від мінімального заробітку, незважаючи на те, що в січні пляшка коштувала трохи менше 70 грн, а зараз майже 82 грн.

Експерти

Економісти говорять, що мінзарплату у нас, за статистикою, отримують лише близько 5% працівників, тому зростання їх доходів мало впливає на підвищення цін, насамперед на продуктовому ринку.

«Вартість продуктів збільшується через випереджаюче зростання середніх зарплат в країні, які за 1,5 року зросли більш ніж на 40%, а ціни на їжу за цей час піднялися всього на 25%, — роз'яснив президент Украналітцентра Олександр Охріменко. — Тому зрозуміло, чому люди з мінімальними заробітками стали за 1,5 року біднішими. Ця тенденція продовжиться і в майбутньому, оскільки економічних передумов для значного зростання мінзарплат немає, тільки політичні, пов'язані з виборами».


Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко не очікує підвищення мінзарплат раніше 1 січня 2019 року, незважаючи на обіцянки влади підняти їх восени, так як потрібні гроші на заплановане підвищення соцстандартів в грудні. А ось ціни на основні продукти, за його оцінкою, до кінця року зростуть ще на 8-10%.

Зростання до 4100 грн: чого чекати

Експерти прогнозують інфляцію в 2018 р. близько 15%, у тому числі по м'ясі до 10%, по молоку і хлібу до 5%. Тобто кг м'яса може в цьому році подорожчати більш ніж на 10 грн, літр молока — на 1-1,2 грн, буханець хліба на 70-80 коп. Також у вересні знову може подорожчати спиртне на 12-20%, пляшка горілки коштуватиме близько 90 грн. Якщо мінзарплату піднімуть з вересня-жовтня на 10% (до 4100 грн), то на неї можна буде купити більше товарів, але все одно це не перекриє купівельну спроможність мінімалки в січні 2017 р. Наприклад, по м'ясу вона збережеться на нинішньому рівні (32 кг м'яса на зарплату). Щоб досягти рівня січня 2017 р. (44 кг м'яса на мінзарплату), її треба буде підвищити до 5000 грн, що навряд чи зараз реально.

 

Останні новини