«Нафтогаз» відкинув знижку «Газпрому» як невигідну для України

«Нафтогаз» відкинув знижку «Газпрому» як невигідну для України

«Нафтогаз» відкинув знижку «Газпрому» як невигідну для України

 Ніякого "дешевого газу" Бойко і Медведчук з Росії не привезуть.

"Нафтогаз України" відкинув пропозицію "Газпрому" про знижку на газ як невигідну для України.

Про це повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи пропозицію голови "Газпрому" Олексія Міллера, зроблену 7 червня під час зустрічі з Юрієм Бойком і Віктором Медведчуком.

>

"Ці всі хороводи з Бойком і Медведчуком - це спроба знайти собі можновладців в Україні, які через свою корумпованість і некомпетентність зробили б те, що хоче Росія, всупереч інтересам України. Для електорату Бойка та Медведчука можу прямо сказати: нам це теж пропонували, ми відмовилися, тому що це невигідно Україні. Мені особисто як голові делегації "Нафтогазу" на двосторонніх переговорах з "Газпромом" це пропонував "Газпром". Тож нічого унікального в пропозиціях Бойкові та Медведчуку немає, ніякого «дешевого газу» з Росії вони не привезуть", - написав Вітренко в фейсбуці.

За його словами, насправді ніякої знижки від "Газпрому" не існує.

"Спочатку вони завищують ціну на 100% від справедливої ринкової ціни, а потім дають "знижку" 24%. Це на кого розраховано?" - зазначив Вітренко.

Він додав, що "Нафтогаз" ще рік тому пробував відновити закупівлю російського газу в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу, але "Газпром" вирішив не виконувати своїх контрактних зобов'язань.


Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, своєю чергою, повідомив, що арбітраж зобов'язав росіян продавати газ у першому кварталі по $300, а в другому - за $221. "Але робити це вони чомусь відмовляються. Замість цього ми купуємо газ в Європі значно дешевше: в першому кварталі - по $259, у другому - по $212, липнева ціна - $178", - написав Коболєв у фейсбуці.

 Він додав, що умовою для "знижки" з боку України мало б стати прощення боргу "Газпрому", відмова від арбітражів і від застосування європейських правил у газовій сфері.

"Ми завжди готові до переговорів, але винятково в тристоронньому форматі, будь-які нові контракти повинні укладатися на основі європейських норм і з повагою до рішень міжнародних арбітражів", - написав Коболєв.

Нагадаємо, зараз Україна імпортує газ тільки на західному кордоні.

Наприкінці 2019 року спливає термін 10-річних контрактів "Нафтогазу" і "Газпрому", в зв'язку з чим Україна побоюється нової "газової війни".

 

Останні новини