Міненерго пояснило відмову від справи на $12 млрд

Міненерго пояснило відмову від справи на $12 млрд

Міненерго пояснило відмову від справи на $12 млрд

Виграти даний розгляд було б дуже важко, каже Оржель. Україна заробить більше на транзиті, підрахували в Міненерго.

Україна вирішила відмовитися від арбітражного розгляду з Росією на 12,2 мільярди доларів, щоб укласти нову угоду щодо газу, оскільки виграш справи був тільки потенційним і через 3-5 років. Рішення влади піти на такі поступки в колонці для ЕП пояснив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.
 
 
 
"Орієнтовний дохід, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі, - це понад 3 млрд доларів арбітражу + орієнтовно, 3 млрд доларів за транзит на рік протягом 5 років. Отже, в п'ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 млрд доларів, з них 3 - живими грошима - вже до нового року. І це - без кабальних умов із придбання російського газу. Що таке 12,2 млрд доларів, про які йдеться в протоколі? Це - потенційний виграш в арбітражі за упущену вигоду", - пояснює Оржель.
 
За його словами, Україні важко було б відстоювати свою позицію за умови, якби Газпром прокачував транзитом хоча б мінімальні обсяги газу.
 
"Крім того, арбітраж - це довгий і витратний процес. Припустимо, ми б отримали 12,2 млрд доларів (мінус судові витрати) протягом 3-5 років, якби наша ГТС стояла порожньою. Було б це перемогою для України? Ні. Тому що за наявними домовленостями ми повинні отримати більше транзиту, ніж могли б виграти в суді в його відсутність", - підкреслює Оржель.
 
Як відомо, Україна і Росія домовилися відмовитися від всіх судових спорів, крім одного, за яким рішення вже винесено. За ним РФ погодилася виплатити майже 3 мільярди доларів.
 
При цьому офіційно угоди ще не підписані.
 
Останні новини