«Газпром» виплатив Україні майже 3 млрд доларів

«Газпром» виплатив Україні майже 3 млрд доларів

«Газпром» виплатив Україні майже 3 млрд доларів

  Україна отримала від російської компанії гроші за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Російський "Газпром", з яким зараз тривають переговори про підписання нової газової угоди, виплатив Україні майже 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Про це повідомляють російські ЗМІ.

>

Як розповів представник "Газпрому", виплата відбулася в терміни, передбачені протоколом між двома компаніями від 20 грудня.

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали протокол про намір укласти п'ятирічний контракт на транзит газу. 26 грудня Росія і Україна приступили до переговорів про транзит газу в Відні. Виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко висловив надію, що вдасться узгодити умови договорів і завершити цей процес у п'ятницю, 27 грудня. Втім, російський міністр енергетики Олександр Новак прогнозує, що сам газовий контракт буде підписаний 28-29 грудня.

Суть компромісу полягає у тому, що "Газпром" заплатить 2,9 млрд доларів – компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу – "живими" грошима, а не газом. А Україна, в свою чергу, відмовиться від подальших позовів до "Газпрому" на суму близько 12 млрд доларів. При цьому Україна не відмовилася від позову проти Росії щодо втраченого через анексію Криму майна "Нафтогазу".


 

Останні новини