Ціна газу на торгах впала нижче за 4000 грн - оператор

Ціна газу на торгах впала нижче за 4000 грн - оператор

Ціна газу на торгах впала нижче за 4000 грн - оператор

В Україні продовжує знижуватися вартість газу слідом за падінням цін на енергоресурси в Європі.

Ціни на газ на торгах на Українській електронній біржі впали нижче за 4000 гривень з ПДВ, повідомив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон у Facebook.

>

 

"Зниження цін на газ на Європейських хабах призвело і до зниження цін в Україні. Останні торги на УЕБ закінчилися за ціною, трохи нижчою за 4000 грн з ПДВ", - зазначив Макогон.

Водночас він заявив, що підписані нові міжоператорські угоди на кордонах замість транзитного контракту 2009 року відкривають нові можливості і для сусідів України. Тепер і вони можуть вільно використовувати нашу інфраструктуру ГТС для поставок газу з ЄС, додав чиновник.

"Наприклад, Молдова зараз купує газ у Газпрому за 174 долари. Якщо купувати газ з ЄС з поставкою через Україну, то ціна на вході в Молдову буде близько 146 доларів. Економія близько 28 доларів (-16%). Не знаю, чи зможе/захоче Молдова почати поставки з ЄС, але аргументи для переговорів явно є", - зазначив Макогон.

За його словами, наявність альтернативних джерел постачання значно підсилює переговорну позицію і дозволяє домогтися справедливої ​​ціни.

Зазначимо, Нафтогаз знизив на березень ціни на газ для промисловості і бюджетників на 12-15% до 4 777,2 - 5 527,2 гривень/тис. куб. м (з ПДВ).


 

Останні новини