Євросоюз чекав на цю подію чотири роки. Що треба знати про перший тролейбус на водні?

Євросоюз чекав на цю подію чотири роки. Що треба знати про перший тролейбус на водні?

Євросоюз чекав на цю подію чотири роки. Що треба знати про перший тролейбус на водні?

Столиця Латвії першою у світі випустила на маршрути тролейбуси, які працюють на зеленому водні

H2Nodes, спільний проект Єврокомісії, вищого органу виконавчої влади ЄС, і муніципалітету Риги стартував з ініціативи останнього ще в кінці 2016 року. На програму, метою якої є скорочення викидів вуглекислого газу, було виділено 37 мільйонів євро, на паритетній основі. Половину витрат, із закупівлі транспорту, взяла на себе Рига, ЄС зобов'язався сплатити за створення всієї інфраструктури з виробництва водню і будівництво заправної станції.

Для влади латвійської столиці тролейбусно-водневий проект був просто знахідкою не тільки з точки зору поліпшення екологічної ситуації в місті (хоча, чесно кажучи, в цьому плані там особливих проблем і так не спостерігається), а й з точки зору іміджу – перші в світі! В Євросоюзі теж з цікавістю придивлялися до ризького «полігону» з відпрацювання новітніх технологій.

1. Що це за транспорт?
Муніципальне підприємство Rīgas satiksme («Ризьке сполучення») обрало  постачальником рухомого складу польську компанію Solaris Bus & Coach, що випускає лінійку сучасних міських тролейбусів Solaris Trollino.

За основу був узятий зчленований вагон Solaris Trollino 18 (довжиною 18,75 м, розрахований на 135 пасажирів). У цій машині  замість дизель-генератора встановили водневий паливний елемент виробництва канадської компанії Ballard Power, і допоміжну акумуляторну батарею потужністю 30 кВт/г.

>

У проекті велика увага приділялася безпеки. Всі водневі компоненти встановлені в першій секції вагона, а зчленування і напівпричіп несуть на собі електричне обладнання.

На лівому борту за кабіною водія розташований клапан аварійного викиду водню (він у 14 разів легший за повітря і випаровується майже миттєво). У самій кабіні є аварійна кнопка, яка відключає роботу всієї водневої складової енергетичної установки і повністю знеструмлює тролейбус.

По всій системі подачі палива встановлені датчики витоку, які активізуються при концентрації водню в повітрі більше 2% (зазвичай вона не перевищує 0,00005%).

Перший з десяти замовлених «водневих» Solaris Trollino 18 з'явився в столиці Латвії восени 2017 року, до кінця 2018-го з'явилися і всі інші, але…

2. У чому була причина затримки?
Тролейбуси, які працюють на водні, повинні були почати курсувати вулицями Риги ще в 2017 році. Вони, власне, з тих пір і курсували, але їздили «по-старому», використовуючи дротові контактні мережі.

Терміни повноцінної реалізації проекту перенесли спочатку на весну 2018 року, потім на літо, потім на осінь, а потім Rīgas satiksme взагалі перестала прогнозувати, коли воднева технологія буде задіяна на практиці.


Як пояснював прес-секретар Rīgas satiksme Віктор Закiс, проблема проекту, який, по суті, є науковим експериментом, полягає в заправці воднем.

Сама будівля станції з виробництва, зберігання і заправки воднем (вона знаходиться на вулиці Вієнібас гатве, 6, поруч з тролейбусним парком) була побудована ще в кінці 2017 року. І з тих пір датська компанія Nel Hydrogen, що спеціалізується на виробництві та зберіганні водню, спільно з польськими виробниками тролейбусів займалася тестуванням водневої заправки.

Останні роботи з налагодження обладнання представники Nel Hydrogen провели тільки в середині лютого 2020 року. З початку березня станція почала працювати в тестовому режимі, перші випробування пройшли успішно, і водневі тролейбуси почали нарешті рухатись так, як, власне, і задумувалось.

3. Де їздять чудо-тролейбуси?

Перший маршрут перших тролейбусів, що працюють на водні у місті Рига
Поки що новий транспорт курсує по маршруту Центральний ринок (до речі, один з найстаріших і найбільших в Європі) - вулиця Шмерла, на якій, зокрема, перебуває Ризька кіностудія. Протяжність маршруту, який проходить повз центральний залізничний вокзал Риги, - близько 9 кілометрів, час у дорозі - 45 хвилин, тролейбуси курсують кожні десять хвилин.

Заправлений воднем тролейбус (заправка триває близько 10 хвилин) може проїхати без з'єднання з контактною мережею до 150 кілометрів. Так що, з огляду на відстань «від будинку до роботи» (від тролейбусного депо з водневої станцією до Ризького центрального ринку - близько 2,5 км), на одній заправці тролейбус може зробити до 16 рейсів за маршруту.

Завдяки відкриттю станції з виробництва водневого палива зі спеціальною заправкою Rīgas satiksme стала першим повністю автономним транспортним підприємством в світі – воно самостійно виробляє паливо і забезпечує їм свій транспортний парк.

Зараз Rīgas satiksme хоче придбати ще й 10 автобусів, які працюють на водні. А голова комітету у справах транспорту та шляхів сполучення Ризької думи Вадим Фальков запевняє: якщо європейське фінансування триватиме (тобто будуть виділятися кошти на будівництво нових водневих станцій), то весь громадський транспорт Риги замінять на екологічно чистий. 

 

Останні новини