Унікальна криза: до чого готуватися українцям

Унікальна криза: до чого готуватися українцям

Унікальна криза: до чого готуватися українцям

 “Світ кардинально змінився за останні три місяці… Сценарій пандемії розглядався як імовірний в попередніх обговореннях економічної політики, але ніхто з нас не мав осмисленого розуміння того, як це буде виглядати в реальності і що це буде означати для економіки. Тепер ми стикаємося з похмурою реальністю…”. Так прокоментувала новий прогноз для світової економіки Міжнародного валютного фонду одна з його авторів, американський економіст Гіта Гопінат.

>

МВФ констатує: економічна криза, що вибухнула внаслідок пандемії коронавірусу COVID-19, не схожа на жодну з попередніх. Її унікальність обумовлена тим, що держави фактично добровільно пішли на зупинку економічної активності, щоб стримати поширення небезпечного захворювання.

“Під час звичайних криз політики намагаються стимулювати економічну активність, заохочуючи сукупний попит, наскільки це можливо. Але цього разу криза значною мірою стала наслідком вимушених стримувальних заходів. Це робить стимулювальну діяльність складнішою і небажаною, принаймні для найбільш постраждалих секторів”, – йдеться в доповіді МВФ.

Цей фактор, а також та обставина, що криза найбільше торкнулася медичної сфери та сфери людського капіталу, роблять нинішню кризу набагато небезпечнішою та непередбачуванішою, ніж інші значні кризи, з якими світ стикався за останнє століття. У МВФ вважають, що ця криза буде набагато більш руйнівною, ніж глобальна криза 2008-2009 років. А якщо ситуація буде розвиватися за песимістичним сценарієм, то економіка постраждає, може, навіть сильніше, ніж за часів “Великої депресії”. Недарма МВФ вже назвав нинішню кризу “Великим локдауном”(локдаун – у значенні “обмежувальні заходи”, “карантин”).


Ще однією відмінною особливістю нинішньої кризи вважається його непередбачуваність. Ніхто досі не може точно сказати, як довго триватиме локдаун і як швидко країни зможуть повернутися до звичайного робочого ритму. Прогноз МВФ передбачає два сценарії розвитку подій: оптимістичний, який набуде чинності, якщо карантинні обмеження закінчаться в першій половині 2020 року, і песимістичний – якщо вони триватимуть довше.

Однак навіть оптимістичний сценарій несе багатьом країнам мало приємного. “Великий локдаун скоротить глобальне зростання драматично”, – попереджають в МВФ.

Згідно з оптимістичним варіантом прогнозу, світовий ВВП в 2020 році скоротиться на 3%. Однак ступінь падіння в різних країнах буде не однаковим. Більше за інших постраждають розвинені економіки. Скорочення ВВП в них складе в середньому 6,1%. Водночас країни, що розвиваються, “впадуть” тільки на 1%.

Прогноз МВФ для окремих регіонів і груп країн такий:

Гіта Гопінат зазначає: вперше з часів “Великої депресії” в рецесії перебувають як країни з розвиненою економікою, так і країни, що розвиваються. Скорочення доходів на душу населення прогнозується більш ніж в 170 країнах.

 

Останні новини