Податок на бідних: що буде з інфляцією в Україні

Податок на бідних: що буде з інфляцією в Україні

Податок на бідних: що буде з інфляцією в Україні

 За підсумками першого півріччя річна інфляція сповільнилася до 2,4%. А в травні вона була ще нижчою – 1,8%. Основна причина низької інфляції – енергоносії, що подешевшали. Через це тарифи на житлово-комунальні послуги, які також складають значну статтю витрат кожної української сім’ї, знизилися в цілому на 12,2%. Також статистика зафіксувала зниження цін на паливо в цілому на 26,5%.

>

Експерти висловили свою думку про прогнози НБУ щодо інфляції.

“На сьогоднішній день, виходячи з поточних даних і при незмінності прихильності керівництва країни курсу цінової стабільності, немає підстав для скільки-небудь обґрунтованих припущень про недотримання Україною середньострокової мети по інфляції – на рівні 5% для річного приросту індексу споживчих цін”, – вважає старший аналітик Інституту соціально-економічної трансформації В’ячеслав Черкашин.

Інфляцію на рівні 4-6% (або 5% +/-1%, як визначає Нацбанк) вважає оптимальною і президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак.

“У розвинених економіках оптимальна інфляція вважається 1-2%. У країнах, що розвиваються, вважається, що краще мати трохи вищу інфляцію – 3-5%. НБУ вважає, що для України найкраща інфляція 5%, точніше, від 4 до 6%. Чому висока інфляція – це погано? Інфляція – це, фактично, податок, який збирається з усіх, і в першу чергу з бідних, які не можуть цього податку уникнути. Якщо, наприклад, у людини є квартира, завод, земля, велика кількість іншого ліквідного майна, інфляція не впливає на ці активи. Вона впливає тільки на доходи і заощадження в національній валюті. В першу чергу, на бідних людей, тому що у них доходи в національній валюті. І збільшення інфляції, скажімо, до 10% означає, що ви 10% своїх доходів цього року віддасте. Тому що за свої доходи зможете купити на 10% менше товарів і послуг. А чи зросте зарплата на 10% при інфляції в 10%? Не факт”, – пояснює економіст.


За відсутності економічних передумов для зростання інфляції її можна було б “розігнати”, зокрема, за рахунок збільшення кількості грошей в обороті, про що також “просили” НБУ. Однак економісти вважають такий спосіб “пожвавлення економіки” неправильним.

Тарас Козак також нагадує, що економічний ефект від “друкування грошей” в розвинених країнах і країнах, що розвиваються, буде не однаковим.

“Доводиться чути, що, мовляв, американці друкують гроші, європейці друкують, а українці не хочуть. Насправді зрозуміло, що українська гривня – це валюта не вищої категорії. Коли американці друкують долари, звичайний американець не біжить продавати долари і купувати євро. Тому що долар – валюта вищої категорії, яка не може знецінитися. Так, в якийсь момент може початися інфляція, але американці ніколи не жили в ситуації, коли їхня валюта знецінюється в десятки разів, як у нас в 90-х”, – говорить Тарас Козак.

Довідка:
  • Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що не допустить неконтрольовану емісію та інфляцію, а Нацбанк повинен продовжувати співпрацю з МВФ, оскільки вона вкрай важлива.
  • Шевченко підкреслив свою мету збереження незалежності НБУ і відзначив роль Нацбанку в забезпеченні макрофінансової стабільності в Україні. За його словами, інфляційне таргетування довело свою ефективність, разом з тим політика НБУ повинна в т.ч. забезпечувати умови для зростання економіки і кредитування реального сектору.

 

Останні новини