Експерти спрогнозували курс долара до кінця 2020 року

Експерти спрогнозували курс долара до кінця 2020 року

Експерти спрогнозували курс долара до кінця 2020 року

 Курс долара продовжує зростати, але залишається поблизу досить "комфортної" позначки 27 гривень, незважаючи на рецесію, зумовлену пандемією коронавірусу.

Президент Володимир Зеленський незадоволений занадто, на його думку, міцною гривнею. Минулого тижня під час зустрічі з представниками бізнесу Чернівецької області він заявив, що через різницю між реальним і закладеним у держбюджет валютним курсом багато підприємств "недоотримали мільйони" і були змушені закритися, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

>

Дійсно, в бюджеті-2019 курс долара на кінець минулого року було закладено на рівні 29,4 гривні, тоді як реальний виявився менш 24 гривень.

До держбюджету 2020 року з самого початку заклали середньорічний курс 27 гривень/долар, однак у квітні були оновлені макроекономічні показники з поправкою на зумовлену коронавірусом кризу, зокрема, валютний курс погіршили до 29,5 гривні/долар. Але поки курс досить далекий від цього показника (в останні місяці він балансує біля позначки 27 гривень), і підприємства, якщо використовувати лексику глави держави, знову ризикують недоотримати мільйони.

Від себе зауважимо, що мільйони, а, швидше, мільярди гривень ризикує недоотримати в цьому році держбюджет, так як багато митних зборів номіновані в іноземній валюті, тоді як бюджет розраховується в гривні, відповідно, якщо реальний обмінний курс менше того, що закладено в бюджет, надходження до державної скарбниці виявляться менше плану.


Роль особистості в історії

Від початку 2020 року курс довгий час тримався на позначці 25 гривень/долар, однак після оголошення карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу він почав рости і дійшов до свого піку в 20-х числах березня, перевищивши 28 гривень/долар. Після цього він почав знижуватися і з квітня залишається відносно стабільним.

Лише 2 липня - на наступний день після того, як тоді ще глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій заявив про відставку через політичний тиск, курс піднявся до 27,25 гривні/долар, але досить скоро відіграв до колишніх величин.

Таким чином, відставка Якова Смолія, схоже, не стала довгостроковим чинником девальвації гривні. Але чи стане таким фактором заява президента?

Самі по собі слова Володимира Зеленського, якщо вони не володіють силою магічного заклинання, на курс навряд чи вплинуть (хоча, наприклад, твіти американського президента Дональда Трампа здатні обвалювати фондові та сировинні ринки). Однак, якщо серйозно, набагато важливіше, якою буде політика фінансової влади країни - передусім Міністерства фінансів і Нацбанку. А вона, ймовірно, все ж буде враховувати "побажання" президента.

"Президент окреслив бажаний орієнтир на рух долара, відповідно, все буде залежати від того, як уряд в особі Мінфіну, а також НБУ будуть реалізовувати вербальну інтервенцію глави держави", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрій Шевчишин.

Міжнародні партнери України, в тому числі Міжнародний валютний фонд (МВФ), який у нинішньому році відкрив для нашої країни нову 18-місячну програму stand-by на 5 мільярдів доларів і вже в її межах виділив перший транш на 2,1 мільярди доларів, закликали президента і уряд зберегти політику Нацбанку без змін, і влада, з одного боку, пообіцяла не впливати на НБУ.
30 - не межа

Але чи буде так насправді?

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, якщо колишня політика Національного банку збережеться, курс долара на кінець 2020 року не повинен перевищити 28 гривень.

"Але логічно припустити, що політика Нацбанку буде змінюватися, інакше, навіщо було все це городити (відставка Якова Смолія та пошуки нового кандидата на пост керівника НБУ, - "Апостроф")", - сказав експерт виданню.

Тому, каже Фурса, враховуючи, що, ймовірно, новий глава Нацбанку буде залежний від президента і буде втілювати його побажання в життя, прогнозувати щось буде складно. "Хочуть 30 - значить, буде 30", - заявив він.

Однак, якщо курс опустять до 30 гривень/долар, зупинити процес буде досить складно.

Слід розуміти, що найбільш вірогідним кроком Нацбанку в цьому сценарії стане грошова емісія. Але, якщо регулятор почне друкувати гроші, Україна втратить підтримку зі сторони МВФ, попереджає Сергій Фурса. А це, в свою чергу, також може зіграти проти національної валюти. Для стримування стрімкої девальвації доведеться витрачати золотовалютні резерви, які так важко накопичувалися, але навіть це навряд чи допоможе. "Це буде вже неконтрольований процес. Ми це вже проходили в 2008 році і в 2014-2015 роках (у другому випадку гривня впала майже в чотири рази, в лютому 2015 року курс перевищив 30 гривень/долар, - "Апостроф")," - підкреслив фахівець.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян також не виключає, що курс долара може перевищити 30 гривень.

"Якщо дефіцит буде великий, то гривню послаблять до 35, щоб заткнути дірку в бюджеті (конвертують виручку від експортерів, яка в гривневому еквіваленті побільшає)", - сказав він.

Однак, за його словами, це - песимістичний сценарій. "Сподіваюся, вони не перевищать план бюджету-2020 року, і тоді вище 29 гривень не повинно бути", - вважає Єгор Киян.

Є три шляхи

Але, навіть якби президент нічого не сказав із приводу валютного курсу, гривню все одно чекала б, нехай і м'яка, але девальвація. За словами Андрія Шевчишина, поки через слабку ділову активність та низьку купівельну спроможність населення тиск на гривню невеликий, проте, якщо тренд збережеться, навантаження на нацвалюту посилиться. Крім того, поки незрозуміло, наскільки сприятливою буде кон'юнктура для вітчизняного експорту - аграрної продукції, металургійної продукції, руди. Також на курс впливатимуть виплати за зовнішніми боргами.

Ще одним фактором девальвації може стати істотне зменшення попиту на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Підвищений попит на ці папери, зокрема зі сторони нерезидентів, підтримував міцний курс гривні протягом усього 2019 року і на початку 2020 року. Останній аукціон ОВДП, що пройшов 14 липня, приніс бюджету всього 10 мільйонів гривень. Тоді як раніше їх розміщення могло забезпечити надходження на рівні 1 мільярда і більше.

Андрій Шевчишин бачить три основні сценарії для валютного курсу, при цьому всі вони припускають девальвацію, і питання лише в тому, якою буде її глибина.

"Якщо все буде робитися в м'якій формі, без агресивної емісії, а тенденції всередині країни і в світі не будуть катастрофічними, коридор 28,5-29,5 гривні/долар - це цілком нормальний курс, щоб і експортери відчули полегшення, і щоб бюджет отримав кошти. Якщо емісія буде агресивною, ліквідність буде активно потрапляти на ринок, тоді ми можемо побачити більш високий курс, можливо, більше 30 гривень/долар. І, нарешті, якщо ми залишаємося в карантині, якщо ситуація залишається дуже млявою, але при цьому ми зберігаємо підтримку наших зовнішніх кредиторів, то можна розглянути сценарій, в якому ми будемо в коридорі 28-28,5 гривні/долар - але для цього має зійтися багато зірок", - заявив експерт.

 

Останні новини