Кінець ери двигунів внутрішнього згоряння: ​Світовий автопром впродовж року подвоїв інвестиції в електротранспорт

Кінець ери двигунів внутрішнього згоряння: ​Світовий автопром впродовж року подвоїв інвестиції в електротранспорт

Кінець ери двигунів внутрішнього згоряння: ​Світовий автопром впродовж року подвоїв інвестиції в електротранспорт

Галузь розвивається випереджальними темпами. Потужні інвестиції обіцяють збереження та нарощування темпів та більш досконалі автівки з потужними, швидкозарядними і більш дешевими акумуляторами

Світовий автопром за рік подвоїв інвестиції в випуск електромобілів. Ще чотири роки тому у розробку та випуск електромобілів світові лідери разом взяті вклали за рік 1 000 000 000 євро. На найближчий рік лише на випуск електротранспорту, не враховуючи науково-конструкторські роботи, закладено вже більше 8 000 000 000 євро, передають Патріоти України 9 червня 2019 року.

>

Провідні автовиробники світу прискореними темпами нарощують інвестиції у виробництво електромобілів: всього за рік воно практично подвоїлися. У той же час капіталовкладення в модернізацію і розширення виробництва автомобілів з традиційними двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) стрімко скорочуються.

Підсумок року: 8,4 мільярда євро і 26 проектів

До такого висновку прийшли експерти німецького відділення британської консалтингової компанії Ernst & Young (EY) в дослідженні, опублікованому 3 червня у Франкфурті-на-Майні. Зокрема опубліковані дані 16 найбільших німецьких, японських, французьких, американських і південнокорейських автомобільних компаній. Китайські автобудівники через недоступність необхідної статистики не враховувалися.


Згідно з дослідженням, в 2018 році автобудівники трьох континентів оголосили по всьому світу про початок 118 інвестиційних проектів в традиційному автобудуванні на загальну суму в 22,4 млрд євро. Це на 16% менше, ніж роком раніше.

У той же час капіталовкладення в створення нових і розширення діючих потужностей з випуску електромобілів за рік виросли на 97% до 8,4 млрд євро і були спрямовані на 26 проектів. У цю суму не включені кошти на наукові дослідження і конструкторські розробки.

Для порівняння: в 2015 і 2016 роках, за даними EY, інвестиції в випуск автомобілів на електричній тязі становили всього по 1 млрд євро, причому мова йшла тоді відповідно про 2 і 3 проектах.

Німецький автопром - головний інвестор, Китай - головний одержувач

Найактивніше в 2015-2018 роках в розвиток електромобільності вкладався німецький автопром. Він виділив за чотири роки 11,065 млрд євро на 29 проектів. На другому місці з великим відривом йдуть французькі автовиробники (1,275 млрд), потім японські (862 млн), південнокорейські (848 млн) і американські (632 млн).

Однак головним одержувачем інвестицій стала не Німеччина, а Китай. Політичне керівництво КНР ще кілька років тому взяла курс на форсоване впровадження електромобілів і зараз активно стимулює їх випуск і продажу на внутрішньому ринку. Так що значна частина капіталовкладень німецького автопрому йде в Китай. Серед п'яти найбільших інвестиційних проектів минулого року - початок будівництва нових китайських заводів компаній BMW і Daimler, які будуть випускати автомобілі як з ДВЗ, так і на електричній тязі.

У Китаї 16 західних і азіатських автокомпаній вклали в розвиток виробництва електромобілів в 2015-2018 роках в цілому 6,130 млрд євро. До Німеччини було направлено інвестиції на 4,370 млрд євро, потім йдуть Франція (1,610 млрд), США (1,111 млрд) і Індія (848 млн). Одержувачами істотно більш скромних сум стали також, згідно з дослідженням, Італія, Словаччина, Таїланд, Польща, Японія, Швеція, Бельгія, Великобританія.

Американські корпорації починають надолужувати згаяне

Таким чином, до виробництва електромобілів і компонентів до них підключилися вже не менш як півтора десятка країн, але світовими центрами по їх випуску стають Китай і Німеччина, а також Франція, яка потіснила США. Дійсно, відзначається в повідомленні EY для преси, в останні роки в Америці мало інвестували в електромобільні: автори дослідження зафіксували лише 8 проектів.

Однак, пише далі EY, в 2019 році ситуація в США починає змінюватися. Так, Ford оголосив, що вкладе в перерахунку 900 млн євро в реконструкцію автозаводу в штаті Мічиган, щоб почати там випуск електромобілів. General Motors в тому ж штаті Мічиган витратить 270 млн євро для налагодження лінії з виробництва автомобілів на електричній тязі.

Автори дослідження компанії Ernst & Young попереджають, що швидке нарощування інвестицій в електромобільні при одночасному скороченні капіталовкладень в інші проекти стане в світовому автомобілебудуванні домінуючим трендом найближчих років.

Експерти EY попереджають: грядуть пертурбації

"Багато виробників ставлять зараз все на одну карту. Вони направляють мільярдні суми на розвиток і розширення виробництва електромобілів і посилено економлять на інших напрямках", - відзначає співавтор дослідження Костянтин Галь (Constantin M. Gall), який очолює в німецькому EY відділ автомобілів і транспорту.

Тим самим, вважає експерт, вони "роблять висновок вельми сміливе і дороге парі: вони роблять ставку на швидке і сильне зростання продажів електромобілів, незважаючи недостатньо розвинену інфраструктуру для підзарядки, дуже високі роздрібні ціни і низьку норму прибутку".

Налагодження масового виробництва електромобілів обійдеться автобудівникам в коротко- і середньостроковій перспективі в величезні суми і знизить їх прибутковість, впевнений експерт по автомобільному ринку EY

 

Останні новини