Почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів

Почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів

Почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів

З 10 грудня почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Вони зникатимуть поступово і тепер покупцям за них треба буде платити. Уряд встановлюватиме мінімальну ціну на пластикові пакети, щоб стимулювати відмову від їх купівлі.

Джерело ВВС Україна

>

На першому етапі з 10 грудня заборона перш за все стосуватиметься безоплатного поширення в закладах торгівлі лише тонких і надтонких пакетів. У магазинах можна буде користуватись надтонкими пакетами із товщиною стінок до 15 мікрометрів, куди люди зазвичай набирають овочі, фрукти чи крупи. Закон також дозволяє безкоштовно користуватись біорозкладними та екологічними пакетами, зробленими з картопляного чи кукурудзяного крохмалю. Ціль таких нових правил - покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів. На порушників, тобто бізнес, чекають штрафи від 1,7 до 3,4 тисячі гривень, які збільшуватимуться.

З 10 березня 2022 року заборонять користуватись у торгівлі тонкими пакетами (зі стінками 15-50 мікрометрів), оксорозкладними (там є добавки для швидшого розпаду на мікропластик) та надтонкими. Але їх можна буде купити для особистого використання.

З березня 2022 року в торгівлі дозволять використовувати біорозкладні пакети. Такі за допомогою мікроорганізмів розкладаються на елементи природного походження. Доступними залишаться і надтонкі (до 15 мікронів), але лише як виробнича упаковка і лише конкретного розміру (ширина до 22,5 см, глибина - до 34,5 см, довжина - до 45 см разом з ручками).


З 1 січня 2023 року в Україні дозволять лише біорозкладні пакети. Усі інші пластикові пакети товщиною менше 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені за гроші, адже є змога відправляти їх на переробку.

Якщо з 10 грудня держпродспоживслужба зафіксує в закладах торгівлі безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, то бізнес заплатить штраф від 1,7 до 3,4 тисячі гривень. За повторне порушення (якщо спіймають протягом трьох років після першого) - до 8,5 тисяч гривень. А з 10 березня 2022 року штрафи суттєво виростуть.

Держпродспоживслужба слідкуватиме за дотриманням "антипластикового закону", влаштовуючи планові чи позапланові перевірки магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Останні новини