Як скотився «Газпром» в рейтингу світових енергетичних гігантів

Як скотився «Газпром» в рейтингу світових енергетичних гігантів

Як скотився «Газпром» в рейтингу світових енергетичних гігантів

S&P Global Platts 2018 опублікував оновлений список найбільших енергетичних компаній. Лідером попереднього рейтингу був російський газовий монополіст «Газпром», але цього разу він поступився першим місцем американській «ExxonMobil», яка вже очолювала таблицю у 2017 році. «Газпром» не тільки втратив чільну позицію, а й взагалі вилетів з десятки, опинившись аж на 17 позиції.

>

Слідом за американською компанією опинився «ЛУКОЙЛ», який піднявся на чотири місця. З російських компаній в топ-50 списку також потрапила «Транснефть» – з 2017 року вона опустилася з 14-ї на 30-у сходинку. «Сургутнафтогаз» з 2017 року навпаки, різко поліпшив свої позиції, перескочивши відразу з 165-го на 35-й рядок. Слідом за ним йде «Роснефть», яка в 2017 році була на 22-му місці. У першій сотні списку також опинилися російські «Татнефть» (54-е місце) і «НОВАТЕК» (60-е).

«ExxonMobil» повернула собі перше місце, яке вона утримувала 12 років до того, як її ненадовго випередив «Газпром».  В релізі рейтингового агентства зазначено, що повторний вихід ExxonMobile на перше місце стався «на тлі відновлення цін на нафту і надій на експортний бум в США».

Останні новини