Засідання «нормандської четвірки» в Парижі: чого чекати від ініціативи Меркель

Засідання «нормандської четвірки» в Парижі: чого чекати від ініціативи Меркель

Засідання «нормандської четвірки» в Парижі: чого чекати від ініціативи Меркель

   Путін не хоче домовлятися про врегулювання ситуації на Донбасі, вважає політолог Магда.

Під час візиту президента України Петра Порошенка в Париж 11 листопада можуть пройти переговори "нормандської четвірки" з ініціативи канцлера Німеччини Ангели Меркель, у якої, судячи з усього, є якийсь "план" щодо вирішення ситуації на Донбасі.

>

Але в разі проведення переговорів у "нормандському форматі" розмова лідерів України, Німеччини, Франції та РФ буде нетривалою, а прогнозувати якісь за її підсумками дієві рішення щодо врегулювання конфлікту на Донбасі не варто.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів виконавчий директор Інституту світової політики, політолог Євген Магда.

"Не бачу технічної можливості та політичної доцільності в тому, щоб в Парижі на полях святкування 100-річчя завершення Першої світової війни в форматі "хапай мішки вокзал відходить" можна було вирішити питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Так, там будуть присутні провідні світові політики, відрадно, що серед них буде президент України Петро Порошенко. Але сказати, що прямо на полях такого, в чомусь символічного заходу, пройде якесь серйозне засідання або буде ухвалене якесь серйозне рішення, у мене чесно кажучи, нема підстав. Бо зазвичай такі рішення системно готуються. Тобто, коли ми бачимо підписання якогось документа, це – тільки вершина айсберга. Об'єктивно нормандська четвірка буксує. А за останні майже півроку не було навіть зустрічі міністрів закордонних справ. Умовно кажучи, на сьогодні немає підготовленого документа. Або ж він підготовлений в обстановці повної секретності, що я особисто виключаю. Тому що готувати документ в обстановці повної секретності, наприклад, Росії невигідно", – пояснив експерт.


За його словами, більш того, РФ всіляко демонструє, що не хоче домовлятися з нинішньою українською владою, тому "це буде багато в чому церемоніальний захід".

"Можливо, буде якийсь короткий діалог, але максимум, що зроблять сторони, це "домовляться домовлятися". Тому що і "нормандська четвірка" теж два роки не збиралася  в форматі лідерів. І я не бачу, чому Путін повинен йти на зустріч світовій спільноті, лідерам колективного Заходу в тому, щоб сприяти врегулюванню конфлікту на Донбасі", – додав Магда.

Політолог також нагадав, що одночасно на 11 листопада в ОРДЛО призначені так звані "вибори", "і їх проведення або непроведення повинні бути за великим рахунком лакмусовим папірцем щодо можливості досягнення будь-яких домовленостей".

"Тобто, якщо раптом в останній момент "вибори" скасують, тоді гіпотетично можна припускати якийсь більш-менш ефективний діалог. А якщо не скасують, то сподіватися на продуктивний діалог абсолютно нічого", – резюмував Магда.

Минулого тижня канцлер Німеччини Ангела Меркель приїжджала до Києва і серед іншого зробила заяву про ситуацію в Україні і на Донбасі.

 

Останні новини