Європарламент закликає скасувати Північний потік 2

Європарламент закликає скасувати Північний потік 2

Європарламент закликає скасувати Північний потік 2

У проекті доповіді про відносини з Росією Європарламент закликає зупинити будівництво газопроводу Північний потік-2.

Проект доповіді про стан відносин з Росією опублікований на сайті парламенту ЄС, пише DW.

>

Північний потік - 2 "посилює залежність Євросоюзу від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою ЄС і тому повинен бути зупинений", йдеться в документі.

Європарламент також вимагає припинити дію угоди про партнерство та співробітництво, яка була укладена між ЄС і Росією в 1997 році, після чого щорічно продовжувалася.

Необхідно переглянути умови, на яких базуються відносини між ЄС і Росією, вважають євродепутати. На їхню думку, співпраця має відбуватися тільки в тих галузях, які "необхідні і становлять взаємний інтерес", при цьому повинні дотримуватися гарантії безпеки для ЄС і сусідніх з ним країн.

Крім того, Європарламент висловлюється за затвердження на рівні ЄС аналога "акту Магнітського", який був вперше прийнятий у США у 2012 році і передбачає санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в РФ. Водночас у документі, який ляже в основу нової резолюції Європарламенту, зазначається, що Росія "в доступному для огляду майбутньому залишається ключовим економічним партнером Євросоюзу". Брюссель відкритий для посилення партнерства та діалогу з Москвою, прагне до повернення до конструктивних відносин з нею, які, однак, можливі за умови, що російська влада "буде дотримуватися своїх зобов'язань, взятих у рамках міжнародного права". 
 
Нагадаємо, що газопровід Північний потік-2 побудований вже сумарно на 300 кілометрів.
 
Останні новини