Російські олігархи різко почали цуратися зв'язків з Путіним

Російські олігархи різко почали цуратися зв'язків з Путіним

Російські олігархи різко почали цуратися зв'язків з Путіним

Бізнес-еліта РФ перестала прислухатися до заяв глави Кремля про необхідність інвестувати в російські проекти.

В останні роки близькість до російського президента була тією темою, про яку варто було голосно кричати. І коли американські чиновники міркували, кого з російських корпоративних олігархів слід відправити під санкції в спробі покарати режим Путіна, більшість з яких нажили мільярди доларів частково завдяки своїм зв'язкам з Кремлем, наполягали, що у них практично відсутні контакти з президентом. Про це пише видання Financial Times.

>

Як відомо, США ввели нові санкції проти низки російських бізнесменів, зокрема мільярдерів, а також високопоставлених чиновників. Також постраждали й великі російські компанії.

Для тих, хто зумів переконати американських чиновників і дослідників, що працюють на них, в тому, що вони знаходяться на достатньому відаленні від Путіна, зоряна поява на зустрічі президента РФ з бізнес-елітами могла бути лякаючою перспективою, йдеться у статті.

"Для тих же, хто не зміг продати подібну історію, результати були нищівні", – нагадує Financial Times, вказуючи на мільярдерів Олега Дерипаску та Віктора Вексельберга.

Як пише видання, "в путінській Росії цей щорічний захід служить регулярним нагадуванням невеликій кількості людей, які нажили великі особисті статки, про те, кому вони мають бути вдячні".


"Якщо він просить вас бути там, краще бути там. Це не обговорюється. Ти не знаєш, поруч з ким будеш сидіти, поки не приїдеш", – цитує видання слова одного з присутніх на зустрічі з Путіним. План розсаджування гостей означає, що немає шансу вибрати місця подалі від тих, кого Вашингтон вважає небезпечними.

"Поки гості чекали Путіна, ті, що знаходяться під санкціями змішалися з тими, хто не потрапив під їхню дію, і ті, хто має відверті політичні зв'язки, невимушено розмовляли з тими, хто заявляє, що нічого не знає про кремлівські шляхи", – йдеться в публікації.

Але справжня ціна за підпорядкування поклику Кремля може бути більш безпосередньою, ніж небезпека бути сфотографованим в момент рукостискання з президентом. На зборах Путін закликав бізнес-лідерів інвестувати в національні проекти. Ігнорування того, що звучить з вуст Путіна як наказ – це інше питання, йдеться у статті.

"Що стосується запрошень на святкові збори, з якого боку на це не подивися, бути викликаним Кремлем може виявитися досить дорогим для тих щасливчиків-мільярдерів, які опинилися в списку гостей", – резюмує видання, акцентуючи на тому, що Захід, зокрема США , можуть ввести нові санкції проти інших російських олігархів, наближених до Путіна.

Американці відзначають, що дані заходи були ухвалені в межах сформованого "кремлівського списку" США в січні 2018 року.

У квітні ж 2018 року було опубліковано повний список російських компаній і персон, які потрапили під санкції США.

Нагадаємо, що станом на квітень 2018 року найбагатші люди Росії втратили загалом приблизно 16 млрд доларів через нові санкції США проти РФ.

Останні новини