ПАРЄ прийняла резолюцію щодо Криму і моряків

ПАРЄ прийняла резолюцію щодо Криму і моряків

ПАРЄ прийняла резолюцію щодо Криму і моряків

ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій закликала Росію звільнити українських моряків і пустити спостерігачів в Керченську протоку.

Депутати Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалили резолюцію, в якій закликали Росію негайно звільнити заарештованих за звинуваченням у незаконному перетині кордону українських моряків і підтримали ініціативу про направлення групи міжнародних спостерігачів для моніторингу ситуації в Керченській протоці. Голосування відбулося в четвер, 24 січня, за підсумками дебатів на зимовій сесії ПАРЄ в Страсбурзі, повідомляє ТАСС.

>

"Асамблея засуджує використання військової сили з боку Росії проти українських військових кораблів і їхніх екіпажів..., закликає негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити надання їм необхідної медичної, юридичної та консульської допомоги", - йдеться в резолюції.

Водночас в ході дискусії депутати вирішили не згадувати в документі термін "військовополонені", на якому наполягала українська сторона.

"Застосування формулювання "військовополонений" не допомогло б деескалації", - пояснив німецький депутат Андреас Нік свою позицію під час обговорення документа в пленарному залі.

При цьому була знайдене компромісне формулювання, яке задовольнило українську сторону. У резолюцію додали, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію "міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції". Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, прийнятих в 1949 році, регулюють статус військовополонених і правила поводження з ними.


Нагадаємо, 25 листопада російський спецназ захопив два українських катери Бердянськ і Нікополь і буксир Яни Капу на підході до Керченської протоки. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням в "незаконному перетині кордону РФ". Незабаром захоплені моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

 

Останні новини