Як у США закінчився «шатдаун»

Як у США закінчився «шатдаун»

Як у США закінчився  «шатдаун»

  Рекордний "шатдаун" в історії США тривав 35 днів, і Дональд Трамп таки пішов на поступки опонентам, щоб його припинити.

Уряд США не працював 35 днів через суперечки навколо будівництва стіни на кордоні з Мексикою.
 
Президент Дональд Трамп наполягав на виділенні з бюджету грошей на цю стіну, його опоненти з Демократичної партії відмовлялися голосувати за такий проект держбюджету.
 
У результаті Трамп пішов на поступки демократам - на три тижні прийнято бюджет без грошей на стіну, а обговорення фінансування її будівництва продовжиться.
 
Чому президент пішов на таку поступку демократам і до чого вона приведе, розбирався Корреспондент.net.
 
Компроміс на умовах демократів
 
Роботу уряду буде відновлено протягом трьох тижнів до 15 лютого.
 
Рішення Трампа дозволяє Конгресу швидко передати рахунки на видатки, які президент підпише, щоб відновити роботу федеральних агентств до 15 лютого і виплатити зарплати 800 тисячам федеральних працівників, які були змушені піти у відпустку або працювали безкоштовно протягом 35 днів.
 
 Трамп пообіцяв компенсувати зарплати за останні п'ять тижнів.
 
"Я доб'юся того, що всі співробітники державних структур отримають свою зарплату за відпрацьований час якомога швидше", - підкреслив він.
 
Трамп так і не змусив демократів виділити 5,7 мільярда доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Хоча раніше Трамп зробив стіну своєю обов'язковою умовою для відновлення роботи уряду.
 
Сенат і Палата представників США одноголосно прийняли законопроект про припинення "шатдауну" до 15 лютого.
 
"Президент подумав, що може зламати демократів, але він цього не зробив, і я сподіваюся, що це урок для нього", - сказав лідер демократів Сенату Чак Шумер.
 
Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила: "Наша єдність - наша сила. І це те, що може недооцінити президент".
 
Ненсі Пелосі задоволена
 
Що налякало Трампа?
 
У США вважають, що Трамп пом'якшив свою позицію через наслідки "шатдауну".
 
Насамперед у вигляді уповільнення повітряного руху через брак авіадиспетчерів, які масово брали лікарняні відпустки.
 
Профспілки, що представляють інтереси авіадиспетчерів, пілотів і бортпровідників, виступили зі спільною заявою із приводу призупинення роботи уряду в США. Вони підкреслили, що "шатдаун" створює все більшу ​​загрозу безпеці авіаперельотів, оскільки впливає на роботу численних державних службовців. Серед підрозділів, яких він торкнувся, - відділи з боротьбі з кіберзлочинністю, авіадиспетчери, повітряні маршали, співробітники аеропортів, що гарантують безпеку, та інші.
 
"У нашій галузі, не схильній до ризику, ми не можемо навіть приблизно оцінити рівень наявного ризику і передбачити момент, коли вся система завалиться. Це безпрецедентно", - йдеться в заяві Національної асоціації авіадиспетчерів (NATCA), Міжнародної асоціації пілотів (ALPA) і AFA.
 
За даними The New York Times, кожен десятий співробітник служби безпеки аеропортів не виходив на роботу. Крім того, майже 20% сертифікованих авіадиспетчерів мають право вийти на пенсію, і якщо вирішать це зробити, то робота авіаційної галузі в США серйозно постраждає, відзначається в документі.
 
Водночас Трамп допустив, що "шатдаун" може продовжитися після 15 лютого, якщо стосовно питання стіни не вдасться домовитися.
 
"Якщо ми не отримаємо чесну угоду від Конгресу, уряд буде або закрито 15 лютого знову, або я буду використовувати повноваження, надані мені відповідно до законів і Конституції США для вирішення цієї надзвичайної ситуації", - заявив він.
 
Економічні наслідки
 
Часткове зупинення роботи уряду обійшлося американській економіці щонайменше у 3 мільярди доларів, підрахували в бюджетному управлінні конгресу США.
 
Дещо інші цифри навело агентство S&P. За його підрахунками, економіка США втратила від "шатдауну" 6 мільярдів доларів.
 
До цього свої розрахунки щодо втрат від "шатдауну" наводила Рада економічних консультантів Білого дому. За їхніми даними, через нього ВВП у першому кварталі поточного року може знизитися приблизно на 0,1%.
 
 
Трамп програв?
 
Більшість американських ЗМІ і навіть найбільш консервативні прихильники Трампа вважають, що зараз американський президент програє у своєму протистоянні з демократами.
 
Бернард Баумоль, головний економіст у The Economic Outlook Group вважає, що будь-яка погроза президента знову заблокувати роботу уряду - "пустопорожня", тому що це рівносильно "політичному самогубству". Замість цього, вважає Баумоль, набагато більш імовірно, що Трамп вдасться до можливостей виконавчої влади та оголосить надзвичайний стан, щоб забезпечити фінансування стіни на кордоні з Мексикою.
 
"Капітуляція Трампа перед демократами ознаменувала собою принизливу точку його суперечливого президентства і негайно спровокувала реакцію серед деяких союзників-консерваторів, які назвали його слабаком", - пише The Washington Post.
 
Від правого крила Республіканської партії Трамп отримав гнівні відгуки консерваторів, що сприйняли як провал його рішення про відкриття уряду без фінансування стіни.
 
Консервативна колумністка Енн Коултер, автор книги під назвою На Трампа уповаємо(In Trump We Trust), назвала президента "найбільшим слабаком в історії" у своєму Twitter після того, як він озвучив рішення про відкриття уряду. Вона також сказала в ефірі телеканалу HBO, що була "дуже дурною дівчинкою", підтримавши президента.
 
Майкл Меліс, ще один консервативний коментатор, також обрушився на президента за те, що він поступився і відкрив роботу уряду: "Схоже, стіна не так приваблива, як капітуляція", - написав він у Twitter.
 
Яким провалом виявився "шатдаун" президента Трампа - "концерт" малолітньої дитини, що тупотить ногами, і некомпетентність, пиха і саморуйнування. Трамп змучив держслужбовців і громадян, завдав рани країні, і, пішовши на поступки 25 січня, після того, як утримував уряд у заручниках 35 днів, міг би заявити, що не добився зовсім нічого, пише The New York Times.
 
Він досяг успіху лише в тому, що викрив порожнечу своєї бравади, свого позерського "Я сам можу це залагодити". Одного разу Трамп пообіцяв, що Мексика заплатить за стіну. Замість цього він змусив усіх американців заплатити за його фантазію.
 
Останні новини